- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Седам хиљада милијарди долара: Процењена штета коју су нацисти нанели Совјетском Савезу

© Sputnik / Борис Манушин / Уђи у базу фотографијаБлокада Лењинграда
Блокада Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
Пратите нас
Аналитичари канала „Једнакост.Медији“ израчунали су штету коју је претрпео СССР у нападу нацистичке Немачке током 1941-1945. године. Суд у Санкт Петербургу је опсаду Лењинграда прогласио геноцидом и утврдио да штета премашује 6,9 хиљада милијарди америчких долара.
Како је познато, 18. јануара се обележава 80 година од пробијања опсаде Лењинграда. За 872 дана, колико је трајала опсада, погинуло је више од милион становника. У октобру 2022. године суд у Санкт Петербургу прогласио је опсаду геноцидом. Штета је прорачуната на основу цена од 1. јануара 2022. године – 2,6 хиљада милијарди америчких долара, док је она током 1945. године процењена на суму од 671 милионa америчких долара.
„Једнакост.Медији“ је сазнало о детаљима методологије прорачуна од аутора чију је експертизу признао суд, доцента Универзитета у Санкт Петербургу Јурија Гузова.
Одмах након завршетка Другог светског рата, у септембру 1945. године државна комисија је оценила да штета од рата износи 8,5 милијарди америчких долара. Oва цифра се односи само на уништену имовину. Касније су били процењени и трошкови Совјетског Савеза за вођење рата, као и губици настали услед блокаде економског развоја земље, који су били још 28 милиона америчких долара.
Наводи се да је погинуло 26,6 милиона људи из Совјетског Савеза.
Од десет милијарди долара штете коју је претрпео СССР, 668 милиона америчких долара се односи на Лењинград. У односу на цене од 1. јануара 2022. године то износи 2,6 хиљаде милијарди америчких долара, такву цифру је дао прорачун у односу на злато.
Како је Гузов објаснио, злато мање губи на вредности и додао да је процена из 1945. године много мања. Осим тога, није урачунато колико је људи погинуло. Прорачун помоћу вредности злата је применљив и за актуелизацију штете која је нанета целокупном СССР-у током рата, наводи експерт. Према ценама од 1. јануара 2022. године штета је већа од 6,9 хиљада милијарди америчких долара. То је износ који представља 1,7 тренутног БДП-а Немачке, притом, Немачка је извршила компензацију у вредности од само 3-4 одсто штете. Обавезали су је да плати свега 20 милијарди долара. Међутим, и Немачка је била разрушена, тако да јој је СССР помагао да се опорави.
Државна дума је 2015. године проценила да је штета 3-4 хиљада милијарди евра и покренула је тему компензације. Иницијатива није реализована, јер тај новац ионако није могао да се добије. Осим тога, руске власти нису желеле да покваре односе са Немачком.
Руски председник Владимир Путин на обележавању 80. годишњице пробијања опсаде Лењинграда - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РУСИЈА
Обележено 80 година од пробијања опсаде Лењинграда, учествовао и Путин /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала