- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Будимпешта апелује на украјинске власти: Зауставите прогон Мађара у Закарпатју

© WikipediaЗастава из периода мађарске револуције 1956. у спомен жртвама испред зграде мађарског парламента
Застава из периода мађарске револуције 1956. у спомен жртвама испред зграде мађарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Угњетавање мађарске националне мањине у украјинском Закарпатју је неприхватљиво, изјавио је државни секретар за билатералне односе у мађарском Министарству спољних послова Тамаш Менцер који је позвао локалне власти да зауставе прогон Мађара.
Менцер се огласио након што су, према писању медија, са јавних институција у граду Мукачеву у Закарпатској области Укрјаине и у локалним селима скинуте мађарске заставе. Како је саопштено, отпуштено је и неколико руководилаца мађарских институција, блиских Заједници мађарске културе.
„Антимађарске одлуке и акције су неприхватљиве. Осуђујемо оно што се догодило. Позивамо локалне власти да одмах зауставе зверства над Мађарима. Позивамо државне органе Украјине да одмах учине све да се укину антимађарске одлуке и све врати на пређашње стање“, написао је Менцер на друштвеним мрежама.
Према његовим речима, Мађарска очекује да ће „украјински лидери учинити све да одрже стабилност у Закарпатју“, упркос сукобу у тој земљи. Уједно је додао да Будимпешта „не разуме како антимађарске одлуке и акције помажу Украјини“ у актуелном сукобу.

„Ако Украјина жели да буде чланица Европске уније неприхватљиво је константно и систематско угњетавање националне заједнице и одузимање њених права“, додао је Менцер.

Он је нагласио да су се до сада инциденти догађали само у Мукачеву и околини, те је истовремено изразио наду да антимађарске мере неће бити случај и у неким другим деловима Закарпатја.
Раније је украјински омбудсман за заштиту језика Тарас Кремин изјавио да у школама у ​​Закарпатској области Украјине, где живи много етничких Мађара, постоје проблеми са организовањем наставе на украјинском језику.
У октобру 2022. године власти града Мукачева у Закарпатској области Украјине одлучиле да демонтирају мађарске симболе – споменик турул птици који се налази у замку „Паланок“, и замене га украјинским трозупцем. Шеф мађарског министарства спољних послова Петер Сијарто изјавио је да ће због тога бити изражен протест представнику украјинске амбасаде.
Тензије у односима између Украјине и Мађарске изазвале су дискусије о украјинском закону о образовању који значајно смањује могућност образовања на језицима националних мањина. Закон је ступио на снагу 28. септембра 2017. године и требало је да буде уведен у фазама до краја 2020. године. Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да ће Мађарска наставити да блокира одржавање министарске седнице комисије Украјина-НАТО јер нема напретка у решавању питања која брину Будимпешту.
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
СВЕТ
Будимпешта против комисије Украјина-НАТО све док Кијев не врати права закарпатским Мађарима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала