- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Игра лава и ватромет: Како ће у Србији бити прослављена Кинеска Нова година

© Sputnik / Лола ЂорђевићВатромет на Савској променади поводом Кинеске нове године
Ватромет на Савској променади поводом Кинеске нове године - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Влада Србије, кинеска амбасада у Београду и Институт за појас и пут, у сарадњи са градовима Београдом, Новим Садом, Нишом, Бором и Смедеревом, организују прославу Кинеске Нове године у Републици Србији од 21. до 26. јануара.
Централна прослава Кинеске Нове године, уз спектакуларни ватромет, биће организована у суботу, 21. јануара у 17 часова у Београду, на великом шеталишту на Калемегдану у присуству високих званичника Републике Србије, амбасаде Кине и Града Београда.
Учесници прославе на Калемегдану оживеће традиционални плес Игра лава, који ће повести окупљене кроз Кнез Михајлову улицу до Трга Републике, где ће бити одржан Фестивал укуса Појаса и пута који има хуманитарни карактер, саопштила је Влада Србије.
Прослава у Београду биће настављена и у недељу, 22. јануара, од 12 до 18 часова.
Осим Београда, Кинеска Нова година биће обележена и у Бору (23. јануара), Новом Саду (24. јануара), Смедереву (25. јануара) и Нишу (26. јануара), свуда са почетком у 17 часова где ће до 21 час грађани моћи да узму учешће у хуманитарној акцији и пробају специјалитете неколико земаља Појаса и пута, али и да уживају у Игри лава, наступу борилачких вештина и перформансу Цуђуа (древни кинески фудбал).
Сви садржаји и припремљени програм осликаће пријатељство народа Кине и Србије у традиционалном обележавању Кинеске Нове године, али поред тога, свим посетиоцима биће приближена идеја и свеобухватни приступ великој иницијативи Појас и пут, представљањем података и чињеница о реализацији иницијативе.
Влада Републике Србије позвала је све грађане да дођу на обележавање лунарне нове године, забаве се, науче нешто ново и упознају са кинеском традицијом.
Поред тога, у просторима у којима ће бити одржане званичне прославе биће постављени павиљони где ће уметници који се баве ручним радовима показати своје вештине и умеће.
Овај хуманитарни караван укуса и дарова пријатељства, попут малог трга из бајке, на коме ће бити храна и други производи, гости ће за 200 динара, који ће ићи у добротворне сврхе, добити један оброк и безалкохолно пиће из неке од кухиња земаља чланица иницијативе Појас и пут, а за исти износ и да се опробају у хуманитарном квизу знања за који су припремљене и награде.
Уједно сви који учествују у квизу знања моћи ће да учествују и у наградном конкурсу који ће заједнички припремити Институт за појас и пут и Кинески културни центар, а главне награде биће два пута по две повратне авио-карте на директним летовима за Кину.
Сав прикупљени приход на Каравану пријатељства на Појасу и путу ће бити усмерен у хуманитарне сврхе, и то у Београду – Центру за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, у Новом Саду – Црвеном крсту, у Смедереву – Црвеном крсту - народној кухињи, у Нишу – Центар за пружање услуга социјалне заштите „Мара“ Ниш и у Бору – Општој болници Бор, дечјем одељењу, а храна која преостане ће бити донирана Банци хране, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала