Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Коктел“ за Балкан: Специјалци долазе на „линију ватре“ — кога ће да „заболи глава“ /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Вучић са изасланицима Макрона и Шолца, Јенс Плетнером и Емануелом Боном
Председник Вучић са изасланицима Макрона и Шолца, Јенс Плетнером и Емануелом Боном - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Запад се налази у периоду кад смишља нову стратегију за Балкан, јер старом нису постигли шта су хтели, отуда толики број специјалних изасланика који долазе у Београд. То је био и циљ посета Американца Дерека Шолеа и Британца Стјуарта Пича, а кад се на то дода низ — „специјални на специјалног изасланика“ који тек стижу, добија се прави „коктел“.
Бивши вицепремијер Небојша Човић овако објашњава изазове с којима је суочена Србија пред долазак у Београд Емануела Бона и Јенса Плетнера, специјалних представника француског председника и немачког канцелара, као и посредника ЕУ у дијалогу Мирослава Лајчака и америчког специјалног изасланика Габријела Ескобара. Касније је објављено да ће се „четворки“ придружити и саветник италијанске премијерке.
Називајући у шали Пича „бресквицом“ због значења његовог презимена, Човић описује читаву збирку страних специјалних изасланика за Балкан као „коктел сокова“ који „ко попије не зна се шта би било с његовом главом“.
„Током година они (западни изасланици) мењају различите приступе и технологије, прво вам прете па онда убацују неке шаргарепе и штап, сад више нема шаргарепе у виду проширења ЕУ, а штап више није такав какав је био, постао је крт. Онда идемо сад на другу причу, на економију - развијаћемо регион економски. И све је то у реду али морамо да будемо опрезни: да ли неком ко нас перманентно, 30 и кусур година, кињи, малтретира, убија, бомбардује, вређа, лаже, потцењује, дисквалификује као народ баш можемо да верујемо“, пита Човић.

Србија увек била на „линији ватре“

Потврду за то он налази у изјави Дерека Шолеа да се „хитно“ мора применити ЗСО али уз додатак — „по уставу Косова“, а то, како каже, подразумева права неке НВО за заједницу општина са српском већином, а све то упаковано у немачко-француски предлог који је заправо сличан оном што је Србија одбацила 2007-2008. године као „напристојну понуду“.
Човић подсећа и да је некадашњи амерички државни секретар Џон Кери 2015. рекао да је Србија на „линији ватре“ између Вашингтона и Москве, а да сад премијер привремених институција у Приштини помиње да је „граница између Србије и Косова граница између Русије и НАТО“, уз закључак да ми очигледно и даље јесмо на „линији ватре“.
„Није то само последњих осам година, то је од НАТО агресије 1999. на СР Југославију. Кад погледате технологије и све што се примењује и што се после тога примењивало у свету може да се закључи да смо ми овде били узорак, пробни полигон... А кад све упоредите са догађајима од прошле године видите да је сценарио готово идентичан — какве се ту провокације, намештаљке, манипулације постављају и у безбедносном смислу“, констатује саговорник Спутњика.

Шта желе Американци

Адвокат Горан Петронијевић убеђен је да Дерек Шоле, имајући у виду врсту дипломатије коју представља и његов бекграунд заговорника неолибералног глобалистичког приступа међународним односима, овде није донео ништа добро, а верује да је амерички представник заправо дошао да евидентира све проблеме што би се сутра могло употребити за евентуални сукоб у тренутку кад се догађајима у Украјини буде видео крај.
„Њима (Американцима) треба перманентни сукоб којим се економски слаби Европа, Русија гура из односа са ЕУ, а Балкан држи под контролом“, описује он америчку спољну политику.
Србија, истиче Петронијевић, треба да чита изјаве западних изасланика између редова и да кад слуша њихова упутства, савете и ултиматуме зна шта они стварно мисле да нас не би превели жедне преко воде.
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
СРБИЈА
Офанзива „специјалаца“ за Западни Балкан: Ко је све задужен за дијалог Београда и Приштине и регион
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала