Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Офанзива „специјалаца“ за Западни Балкан: Ко је све задужен за дијалог Београда и Приштине и регион

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Европска унија од почетка дијалога Београда и Приштине има свог специјалног представника, а скоро три године ту функцију обавља словачки дипломата Мирослав Лајчак. Од тада, Западни Балкан се нашао под „офанзивом“ специјалних изасланика и из других земаља: САД, Немачке, Француске, Британије, Словеније, Грчке, Румуније.
У септембру 2021. године, Габријел Ескобар је од Метјуа Палмера преузео дужност изасланика америчког Стејт департмента за Западни Балкан.
Ескобар је до тада био заменик амбасадора САД у Србији. Важи за доброг познаваоца прилика у региону. Поред Београда, службовао је и у Бањалуци и Подгорици.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСтјуарт Пич
Стјуарт Пич - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Стјуарт Пич
Почетком децембра прошле године, Велика Британија је именовала Стјуарта Пича за специјалног изасланика за Западни Балкан.
Раније те године Пич је поднео оставку на место председавајућег војног комитета НАТО-а на којем је био од 2018. године, а био је и начелник Штаба одбране Уједињеног Краљевства.
У процес дијалога у септембру прошле године укључили су се и представници Берлина и Париза. Разговорима у Приштини и Београду су се тада Лајчаку придружили и Јенс Плетнер и Емануел Боне, саветници немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона за спољну и безбедносну политику.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЈенс Плетнер и Емануел Боне
Јенс Плетнер и Емануел Боне - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Јенс Плетнер и Емануел Боне
Специјални изасланик за Западни Балкан Владе у Берлину је Мануел Зaрацин. Њега је поставила шефица немачке дипломатије Аналена Бербок из редова Зелених.
Како је својевремено најављено, његови главни задаци би требало да се односе на подршку процесу европских интеграција у земљама региона и промоцији еколошке траснформације њихових индустрија и енергетског сектора. Зарацин, иначе професор историје, био је посланик у Бундестагу од 2008. до 2021. године.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНемачки изасланик за западни Балкан Мануел Сарацин
Немачки изасланик за западни Балкан Мануел Сарацин - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Немачки изасланик за западни Балкан Мануел Сарацин
Своје изасланике за регион имају и Словенија, Грчка и Румунија.
Из Словеније стиже Анжеј Франгеш, који је од 2005. до 2009. радио у амбасади Словеније у Београду. Две године касније упућен је у мисију Еулекс на Косову и Метохији, где је три године био регионални официр за везу за Београд и Приштину.
Амбасадорка Грчке у Румунији Софија Грамата именована је у јуну прошле године за специјалног изасланика. Ту дужност обавља паралелно са амбасадорском у Букурешту.
Специјални представником за Западни Балкан Министарства спољних послова Румуније је амбасадор Адријан Давидоју.
Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
СРБИЈА
У петак стиже „велика четворка“ у Београд и Приштину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала