- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров: Русија проверава информације да су службеници ОЕБС-а помагали Кијеву

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Русија проверава информације које су се појавиле у току специјалне војне операције у Украјини да су неки службеници Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а помагали Кијеву у припреми војних акција против цивила, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Према његовим речима, ОЕБС се брзо и јавно деградира, све више се удаљавајући од својих принципа.
Министар је прецизирао да је реч о оним узвишеним принципима који су основа Завршног акта из Хелсинкија, као и део докумената са наредних самита ОЕБС-а.

„Посебно бих издвојио документа посвећена војно-политичкој безбедности заснована на принципима равноправне недељиве безбедности“, подвукао је Лавров на конференцији за новинаре на крају разговора са белоруским колегом Сергејем Алејником у Минску.

Он је подсетио да су 1999. године у Истанбулу и 2020. године у Астани на самитима ОЕБС-а, лидери држава чланица потписали да ниједна земља неће јачати своју безбедност на рачун угрожавања безбедности других, и да ниједна држава и ниједна организација на простору ОЕБС-а неће претендовати на доминацију у области војно-политичке безбедности у том региону.
„Наше западне колеге су прекршиле све ове обавезе“, закључио је Лавров.
Министар иностраних послова Белорусије Сергеј Алејник истакао је да су Минск и Москва јединствени у мишљењу да се ОЕБС налази у системској кризи.
Претходно је Министарство државне безбедности Луганске Народне Републике саопштило да је покренут кривични поступак против држављанина Велике Британије, службеника Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а због „шпијунаже“.
У саопштењу портпарола ресора наводи се да је сарадник ОЕБС-а у оквиру програма партнерства са НАТО преносио информације украјинској страни, које је она затим користила за гранатирање територија ЛНР.
Припадници мисије ОЕБС-а на територији ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
РУСИЈА
Руска гарда: Мисија ОЕБС-а сарађивала са специјалним службама Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала