- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Брисел наставља да измишља сопствена правила - неће успети да формира трибунал за Русију

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаседање Европског парламента у Стразбуру
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Сваки покушај Европског парламента и других институција ЕУ да, заобилазећи Савет безбедности УН, формирају неку врсту трибунала против Русије, осуђени су на пропаст, наводи се у коментару сталне мисије Русије при ЕУ, поводом усвајања резолуције Европског парламента „о оснивању трибунала о агресији против Украјине“.
„Желели бисмо да подсетимо европске посланике да ни ЕУ ни њене државе-чланице немају надлежност да оснивају међународни суд за кривично гоњење лидера трећих земаља који уживају имунитет по међународном праву. Таква надлежност припада искључиво Савету безбедности УН, који има главну одговорност за одржавање међународног мира и безбедности. Покушаји ЕУ да оснују међународни трибунал, заобилазећи Савет безбедности УН, осуђени су на неуспех. И Брисел то веома добро схвата, али је пажљиво прећутао", наводи се у коментару сталне мисије.
„Брисел наставља да измишља сопствена правила, не узимајући у обзир општепризнате норме међународног права“, каже се у тексту.
"Јасно је да су иницијатива Европског парламента и раније идеје Европске комисије апсолутно нелегитимне. Међутим, ни то не може постати препрека за ЕУ ​​у њиховим покушајима да појачају притисак на нашу земљу", наглашава се у документу.
Руска мисија је додала да је „према апсурдном плану европских парламентараца, такозвани специјални трибунал требало да допуни напоре Међународног кривичног суда да истражи злочине на територији Украјине“.
"Међутим, ни ова идеја нема правног основа. Русија не признаје надлежност Међународног кривичног суда, чијем статуту никада није приступила“, напомиње стална мисија.
У резолуцији, која је данас у Европском парламенту прихваћена, позива се на формирање трибунала о агресији против Украјине. За резолуцију је гласало 472 посланика, 19 је било против, а 33 су била уздржани.
Посланици су Европској комисији, Европском савету и државама ЕУ препоручили да „покрену дискусију о правним могућностима коришћења руске државне имовине у виду репарације за то што Русија крши норме међународног права у Украјини, укидањем сувереног имунитета те имовине или ограничавањем њене примене“.
Руски сенатор о продужењу СТАРТ-3: Одлично ако не буде нових услова - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
РУСИЈА
Руски сенатор о ауторима безумних европских резолуција: Труде се да сакрију крађу туђих средстава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала