Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачки изасланик за Западни Балкан: Србија не може да постане чланица ЕУ без признања Косова

© Tanjug / ZORAN ZESTICМануел Сарацин, специјални изасланик Немачке за Западни Балкан
Мануел Сарацин, специјални изасланик Немачке за Западни Балкан - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Зарацин изјавио је да је став Берлина да Србија не може да постане чланица Европске уније без признања тзв. Косова.
Зарацин је то рекао за портал „Нова“, на питање да ли немачко-француски предлог, односно европски предлог за решавање статуса Косова, подразумева да Србија мора да призна косовску независност на крају преговарачког процеса.
„Ми из Немачке смо увек имали веома јасан став по том питању – пред крај процеса нормализација односа, кад Србија одлучи да се придружи ЕУ, признање Косова ће бити део процеса. Не бих то повезивао превише са европским предлогом, али то је нешто што Немачка свакако очекује и то је јасно речено кад је канцелар Олаф Шолц посетио Србију у јуну прошле године“, казао је Зарацин.
Зарацин је додао и да не може да предвиди колико још предлог неће бити доступан јавности, јер није одговоран за оно што се дешава у том процесу.
„Мислим да се ова дебата развија у правцу да се обојици лидера, господину Вучићу и господину Куртију, пружи прилика да буду јаснији и искренији кад износе своје стратешке циљеве у дијалогу. Наравно, ако се дође до споразума, то неће бити крај. И даље ће бити много посла, али то би био огроман корак напред и мислим да би то представљало велику шансу за регион. Ово је огромна прилика и видимо да се много више говори, не само о дијалогу, већ и о самом региону“, рекао је Зарацин.
ЕУ, односно специјални изасланик Мирослав Лајчак је шеф преговора који се воде између Београда и Приштине, казао је он и истакао да је неопходно што пре постићи споразум између две стране, као и да је важно да се представници Срба што пре врате у приштинске институције.
Зарацин је рекао и да све што је договорено у Бриселском споразуму мора да буде имплементирано, као и да је погрешно да се не испуне сопствене обавезе из споразума користећи аргумент да ћете на такав начин стећи предност и побољшати сопствену позицију.
„Ту мислим и на део споразума који подразумева учешће у институцијама. Верујем да је прави приступ онај који подразумева да ви кажете: ‘Ја сам испунио свој део, очекујем од тебе да испуниш свој део’. Међународна заједница, Немачка, ЕУ врше огроман притисак на Приштину да отвори разговор о ЗСО, али мислим да није добар пут условљавати повратак у институције формирањем ЗСО“, рекао је он.
Зграда ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
СРБИЈА
ЕУ очекује да Београд и Приштине постигну компромис до априла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала