- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Невероватан случај у Црној Гори: Након седам година окончано суђење за замену беба у Котору

CC0 / / Дечја стопала
Дечја стопала - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Судски поступак доказивања да је у которској болници у новембру 1978. године дошло до замене беба окончан је након седам година. Та здравствена установа мораће да исплати одређену новчану накнаду због пропуста, рекао је адвокат оштећене Вукашин Шимрак.
Судски поступак доказивања да је у которској болници 1978. године дошло до замене беба била је искључена за јавност ради заштите интегритета тужитељке и њене породице.
Према речима Шимрака, поступак је правоснажно окончан и досуђена је одређена новчана накнада за нематеријалну штету коју мора да исплати Болница Котор, али његова клијенткиња не одустаје од намере да пронађе биолошке родитеље.
„Била је упорна да покрене поступак. Дошла је из Швајцарске после 4-5 позива и а тада сам видео да се ради о врло необичној а за породицу веома трагичној причи у погледу емотивних односа. Она је приликом прве трудноће и порођаја увидела да јој се крвне групе не подударају са родитељима. Лекар јој је саветовао да уради ДНК али су је родитељи одвраћали од тога јер нису веровали у такву могућност. Уз помоћ сестре, за коју сада зна да није биолошка, урадила је ДНК у Лозани који је показао да ниједан ни други родитељ нису њени биолошки. Објаснио сам јој да није могуће покренути кривични поступак због застарелости и да је једино могуће доказивати кроз грађански, односно парнични поступак тужбом за надокнаду нематеријалне штете“, рекао је Шимрак за за Радио-телевизију Херцег Нови.
Наводи да је она одмах истакла да јој новчана надокнада није опредељујући фактор већ да утврди ко су јој биолошки родитељи.
„Судови су током поступка, односно након пресудe одбили тужбени захтев против државе Црне Горе, а усвојили су тужбени захтев против Болнице Котор. Ваља истаћи да је током тог поступка било заиста злоупотребе и од заступника Болнице Котор, заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе и самих судија који су да би одуговлачили поступак писали жалбе на решења на која нису дозвољене жалбе, само да би то ишло до Вишег и Врховног суда“, објашњава Шимрак.
Како наводи, сазнао је да је у Француској вођен истоветан поступак, и да је суд породицама одредио нематеријалну штету од 1,2 милиона еура.
„Успео сам да дођем до француског адвоката замолио га да ми пошаље пресуду француског суда; након пар дана послао је пресуду која ми је била водиља за висину материјалне надокнаде у поступку у коме сам заступао клијенткињу“, каже адвокат Шимрак.
Судови су након 5-6 година пресудили на 250.000 евра, чиме је Шимракова клијенткиња била задовољна.
„За разматрање је како може бити толика разлика у пресудама наших и француских судова ако тежимо јединствености судске праксе шодно европским судовима. Болница Котор писала је жалбу, након чега је враћен на поновни поступак, након чега је ОШН пресудио поново на износ од 250 000 евра. Након поновне жалбе Виши суд преиначава и досуђује 40.000 евра мојој клијенткињи, сестри и оцу по 15.000. Према мајци која је веома тешко емотивно поднела те информације је поступак раздвојен“, казао је Шимрак и додао да је написана ревизија Врховном суду.
У току поступка Суд је тражио од Болнице да доставе податке о деци која су рођена три дана пре и три дана после њеног рођења.
„Податке нам је доставио матичар јер је болница саопштила да су им ти подаци изгорели у пожару. У тих шест дана је рођено 15 беба и евентуална замена је међу њима+“, казао је Шимрак.
Жена, чији идентитет адвокат Шимрак није желео да саопшти, упорна је да добије одговоре на питања која су јој променила живот. Не губи наду да ће пронаћи биолошке родитеље и особу рођену у новембру 1978. године, пишу Вијести.

Огласила се которска болница

Из которске болнице наводе да уз нове начине обележавања беба до такве грешке у породилишту сада не би могло да дође.
Доктор Давор Кумбуровић из опште болнице у Котору каже да не може да зна како су се бебе обележавале пре 45 година, али уверава да је немогуће да се данас тако нешто деси.
Сада се одмах након порођаја пред мајком ставља наруквица са истим јединственим бројем мајци и беби, тако да не може доћи до замене, уверава др Кумбуровић.
Лабораторија за вантелесну оплодњу - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
СВЕТ
Откривен случај замене беба у клиници за вантелесну оплодњу, породице поднеле тужбу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала