- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Спор од милијарду долара: Наследници богатог Јеврејина против Јапанаца због нацистичке Немачке и САД

© AFP 2023 / DON EMMERTЈапанска и америчка застава
Јапанска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Потомци Јеврејина од којег су нацисти одузели једно од Ван Гогових ремек дела туже јапанску компанију која га поседује, тражећи не само да се њиховој породици врати слика, већ и да јој се исплати чак 1,44 милијарди долара као одштета за губитак који је претрпела услед тога што протеклих деценија нису могли да је излажу.
Љубитеље уметности у Јапану протеклих дана узнемирила је вест да би домаћа осигуравајућа компанија „Сонпо“, која поседује једну од пет слика сунцокрета чувеног холандског мајстора Винсента Ван Гога, могла да остане без тог драгоценог уметничког дела због тужбе која је против ње недавно подигнута у САД.
„Сонпо“ у свом трезору држи Ван Гогове „Сунцокрете“ које је 1987. године (тада под именом „Јасуда осигурање“) за суму од 38 милиона долара купио у Лондону на аукцији брокерске куће „Кристи“.
Та слика, међутим, припадала је немачком банкару Паулу Вон Менделсон-Бартолдију, пре него што је 1934. године био присиљен да је уступи француској дилерској кући због масовног прогона над Јеврејима у којима им је одузимана сва вредна својина.
Његови потомци сада туже јапанску компанију тврдећи да је она Ван Гогово дело откупила иако је знала да је оно било предато под принудом, те поред слике траже одштету од невероватних 1,44 милијарде долара: 690 милиона због „неправедног богаћења“ и 750 милиона као казнену одштету.
© Фото : Wikipedia/Vincent Van Gogh/Sompo Japan Museum of Art/Public domainСлика "Сунцокрети" Винсента Ван Гога у власништву јапанске компаније "Сонпо"
Слика Сунцокрети Винсента Ван Гога у власништву јапанске компаније Сонпо - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Слика "Сунцокрети" Винсента Ван Гога у власништву јапанске компаније "Сонпо"
Једна од основа за њихову тврдњу је и-мејл који је 2002. јапанска компанија послала Институту уметности у Чикагу, а у којем, наводно, њено особље каже да би слика могла да буде конфискована у САД због контроверзе у вези притиска нациста на немачке Јевреје.
Тужба је поднета пред америчким федералним судом у држави Илиноис у децембру, те с обзиром да он нема ингеренције над јапанским држављанима и територијом у овом тренутку, чини се, има за циљ првенствено притисак на јапанску компанију кроз медије, а онда и судску заплену у случају да „Сунцокрети“ у њеном поседу буду изложени у САД.
Слика, међутим, није напустила Земљу излазећег сунца већ пуних 20 година. Зато је вероватно реалнији расплет у којем би се „Сонпо“ сложио да тужиоцу исплати одређену суму новца како би могао да њоме слободно располаже и у САД.
Јапанска компанија осим повременог музејског излагања, Ван Гогово дело често користи за сопствену промоцију и једна од подружница групе „Сонпо“ због ње у свом називу носи реч „сунцокрети“. Управо та градња бренда на основу поседа слике је једна врста користи, односно, профита, који је фирма стекла и за који сада треба да плати, сматрају тужиоци.
Породица Менделсон-Бартолети, јављају амерички медији, у протеклих неколико година поднела је тужбу против више америчких музеја и галерија, међу којима су и Гугенхајм и Национална галерија у Вашингтону, и од њих успела да издејствује вансудске нагодбе, па чак и повратак једног Пикасовог дела.
Јапанска компанија издала је саопштење медијима у којем је изнела мишљење да није учинила ништа незаконито, те је најавила да ће се снажно борити да одбрани своје власништво над сликом холандског мајстора из друге половине 19. века, преноси РТС.
КУЛТУРА
Псеудорелигијски пир: Како "борци" за животну средину постају уништитељи баштине човечанства
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала