- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко је Борис Писторијус ─ нови министар одбране Немачке

© AP Photo / Julian Stratenschulte/dpaМинистар одбране Немачке Борис Писторијус
Министар одбране Немачке Борис Писторијус - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Борис Писторијус је немачки политичар, партијски колега канцелара Олафа Шолца (СДП) из Доње Саксоније, који је именован на дужност министра одбране 17. јануара ове године уместо Кристине Ламбрехт, која је на тој позицији провела само 13 месеци.
Пре тога, Писторијус је био градоначелник Оснабрика (2006-2013) и министар унутрашњих послова земље Доња Саксонија (од 2013. године).
Рођен је у Оснабрику, мајка му је била чланица парламента Доње Саксоније. Писторијус је студирао права у Минстеру и Оснабрику, као и спољну трговину. Од 1980. до 1981. године служио је војску. Има две кћерке са женом која је 2015. године преминула од рака.
Нови министар одбране залаже се за индиректно учешће Немачке у украјинском сукобу. Говорећи пред новинарима поводом свог именовања, изјавио је да осећа „скромност и поштовање према таквом огромном задатку“.
„Министарство одбране је и у мирнодопским временима велики задатак, а још више у тренутку када сте као Федеративна Република Немачка индиректно укључени у рат“, сматра нови министар.
Оружане снаге, према Писторијусовом мишљењу, морају да се „адаптирају на нову ситуацију, насталу услед агресивног рата Русије у Украјини“.
„Желим да Бундесвер учиним јаким за будућност“, поручио је он.

Сукоб у Украјини је шанса за НАТО

На заједничкој конференцији за новинаре с америчким министром одбране Лојдом Остином Писторијус је рекао да је сукоб у Украјини „шанса“ за НАТО да покаже да је стабилан војни савез, способан да реагује и делује. Он је додао да је Северноатлантска алијанса заједничка стратегија и заједничка одговорност.
„Немачка и САД стоје раме уз раме у својим дејствима и конкретним питиањима, као што су оклопни транспортери, противваздухопловни системи 'патриот' или вишецевни ракетни бацачи. Немачки системи су се добро показали у Украјини. Реч је о хаубицама 'Панцир', уређајима 'Гепарф' и суперсавремени системи ИРИС-Т“, рекао је Писторијус.
Писторијус је 2018. године био један од политичара СДП који су се залагали за „пријатељски и критични приступ Русији“.
Санкције су, према његовом мишљењу, нанеле озбиљну штету немачкој економији и ојачале позицију руског председника Владимира Путина.
Претходна министарка одбране, Кристина Ламбрехт, поднела је 16. јануара оставку канцелару Олафу Шолцу и затражила да је разреши дужности, пошто је месецима трпела критике у вези са слањем оружја украјинској војсци.
ДМинистар унутрашњих послова немачке покрајине Доње Саксоније Борис Писторијус  - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Специјална операција у Украјини
Нови немачки министар одбране: Нисмо учесници сукоба у Украјини; И даље ћемо војно подржавати Кијев
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала