- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тржиште од 500 милијарди: Иран и Евроазијски економски савез потписали меморандум о трговини

© SputnikМинистар трговине Евроазијске економске комисије Андреј Слепњев и шеф Организације за развој трговине Ирана Али Реза Пејман
Министар трговине Евроазијске економске комисије Андреј Слепњев и шеф Организације за развој трговине Ирана Али Реза Пејман - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Иран и Евроазијски економски савез потписали су Меморандум о слободној трговини према коме је 90 одсто робе обе уговорне стране (пет чланица савеза и Иран) ослобођено царине.
Како је за Спутњик рекао шеф Организације за развој трговине и заменик министра трговине, индустрије и рудника Ирана Али-Реза Пејман Пак, коначни списак квота за робу биће усаглашен следеће недеље након чега ће документ ратификовати владе пет земаља Евроазијског економског савеза (Русија, Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргистан) и Ирана, а потом ће га одобрити парламенти земаља.

„Прикључивањем Евроазијском економском савезу, за Иран се отвара тржиште вредно више од 500 милијарди долара што нам пружа добре могућности за извоз робе: индустријских и пољопривредних производа, медицинске и фармацеутске опреме. У те земље ћемо моћи да извозимо робу са нултом царином, а такође ћемо моћи да увозимо производе који су нам потребни без плаћања царина“, рекао је заменик иранског министра.

Како је додао, трговински промет Ирана са Европском унијом и даље износи око три милијарде долара годишње, али је „забележен раст“.
„Ако уклонимо и логистичке и банкарске баријере, онда ће Иран у наредне две године успети да повећа извоз у Евроазијски економски савез на 10 милијарди долара. Ако будемо користили и Црно море за увоз неопходне робе из Русије и испоруку наших производа, у будућности ћемо моћи да остваримо извоз у вредности од 30 милијарди долара“, закључио је Али-Реза Пејман Пак.
Златне полуге - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
РУСИЈА
Русија и Иран могу лансирати криптовалуту која ће бити везана за злато
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала