Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић у Давосу са лидерима у региону на панелу Дипломатски дијалог на Зaпадном Балкану

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се јутрос у Давосу са лидерима региона на панелу Дипломатски дијалог на Западном Балкану, у оквиру Светског економског форума.
Панелу присуствује и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, као и члан Извршног комитета, директор Светског економског форума за Европу, Евроазију и Средњи исток Мирек Душек.
Скуп ће модерирати председник Светског економског форума Борге Бренде.
Поред Вучића у дискусији ће учествовати и председник Северне Македоније Стево Пендаровски, премијер Албаније Еди Рама, премијер Црне Горе Дритан Абазовић, председник Владе Хрватске Андреј Пленковић и председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто, као и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
Такође, на састанак су позвани и потпредседница владе и министарка спољних послова Словеније Тања Фајон, али и Александер Шаленберг, савезни министар за европске, међународне послове Аустрије и Микулаш Бек, министар европских послова Чешке, Игнацијо Касис, министар спољних послова Швајцарске, Бернар Емије, генерални директор за спољну безбедност у Министарству одбране Републике Француске и Одил Франсоа Рено Басо, председница Европске банке за обнову и развој Ахим Штајнер, администратор Програма Уједињених нација за развој.
Позвани су и конгресмен из Масачусетса Сет Маултон из Демократске партије и директорка УСАИД Саманта Пауер.
Вучић ће после тога, како је планирано, имати и посебан састанак са Борјаном Кришто.
Председник Србије ће на крају тродневног учешћа на Форуму у Давосу учествовати и на панелу „Вајденинг Јуропе хорајзонс – Како нова Европска политичка заједница може ојачати безбедносни пејзаж континента услед ширих геополитичких промена?”, преноси Танјуг.
Панел ће, како је најављено, модерирати Ђамил Андерлини, главни и одговорни уредник Политицо за Европу, а панелисти ће, поред Вучића, бити и Еди Рама, председник Републике Кипар Никос Анастасијадес, председница Европског парламента Роберта Мецола и председник Владе Републике Ирске Лео Варадкар.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
СРБИЈА
Вучић из Давоса: Пред Србијом тешка година - једино их занимају санкције Русији и независно Косово
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала