- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ђерлек: Проверавамо целу вакциналну картотеку на територији Србије

CC0 / Pixabay / Медицински радник — илустрација
Медицински радник — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Пратите нас
Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је, поводом епидемије малих богиња у Србији, да се проверава цела вакцинална картотека државе и да немамо жељени обухват вакцинације. Најављује да ће бити појачан рад инспекцијских служби и да неће бирати начин да се заштити здравље деце.
Од 12 оболелих од малих богиња, девет није примило ММР вакцину, млађи су од две године, а три одрасле особе имају непознати или непотпуни вакцинални статус.
Ђерлек је за РТС рекао да 2017. и 2018. година, када је од малих богиња преминуло 16 особа, треба да буду упозорење.
Он је навео да су пооштрене противепидемијске мере и када је реч о пријављивању сумњивих случајева, али и када је у питању дијагностика.
„Проверавамо целу вакциналну картотеку на територији Србије и у неким окрузима имамо успеха, а у некима, нажалост, немамо“, казао је Ђерлек.
Он је истакао да је важно утицати на свест родитеља да морају да покажу већу одговорност према својој деци и да се мора поштовати Закон о заштити становништва од заразних болести.
„Мораћемо да појачамо рад наших инспекцијских служби. Заиста разумем да се понекад одложи примање вакцине због неке акутне респираторне инфекције, али морамо ући у те вртиће и видети да ли заиста сви малишани имају оправдање зашто нису примили вакцине. Закон о заштити становништва од заразних болести нас обавезује да не може да се упише дете у те установе ако није вакцинисано“, указао је Ђерлек.
Педијатар је дужан да обавести инспекцију Министарства здравља уколико неки родитељ одбије неосновано да вакцинише своје дете, а на питање да ли је било покретања прекршајних поступака против родитеља, Ђерлек одговара да јесте.
„Ја ту не искључујем нити лишавам одговорности наше лекаре. Мислим да лекари морају више да разговарају и упозоравају родитеље о невакцинисаности деце. У примарној здравственој заштити, у том првом контакту, лекари морају бити мало упорнији и упозоравати родитеље на последице које могу да се десе“, реко је Ђерлек.
О антиваксерским ставовима који се износе у јавности, Ђерлек је казао:
„Та прича коју они пласирају некако се више лепи народу, него оно што ми нон-стоп апелујемо да људи вакцинишу своју децу зато што треба веровати науци и вакцинама које су већ 200 година присутне и спасиле су милионе живота“.

О несташици антибиотика: Нема места паници

О несташици антибиотика у апотекама и упозорењима пре Нове године да нема довољно сирупа на бази пеницилина за децу, Ђерлек поручује да нема места паници.
Он је навео да је у децембру, на два-три дана, била несташица, али истиче да има заменских лекова.
„У Галеници која производи ‘синацилин’ је дошло до застоја у производњи, али смо имали заменске лекове ‘амоксиклав’, ‘панклав’. Није било тоталне несташице и у овом тренутку је најважније смирити родитеље“, казао је Ђерлек.
Навео је да је контактирао и са Агенцијом за лекове и медицинске средства и да већ од сутра, најкасније до понедељка, сируп „оспамокс“ може да се очекује у апотекама.
Ходник у болници - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
ДРУШТВО
Петоро деце хоспитализовано због морбила у Србији, двоје са запаљењем плућа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала