- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мистериозни нестанак руске јахте: Хрватски министар због „пропуста“ разрешио три особе

CC0 / Pixabay / Брач
Брач - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Пратите нас
Хрватски министар саобраћаја Олег Бутковић признао је да је јахта, која је била заплењена јер је наводно у власништву руског бизнисмена Алишера Усманова, због пропуста нестала из земље.
Како наводи Хрватска радио-телевизија, јахта „Ирина Ву“ имала је забрану изласка из територијалних вода Хрватске јер се налазила на листи имовине „руских олигарха под санкцијама ЕУ, САД и Велике Британије“. Хрватске власти сматрају да јахта припада Усманову и његовој супрузи Ирини.

„Jахта је још почетком октобра украдена са пристаништа у луци Бетина на острву Муртер. У луку је на њено место упловила друга, готово идентична јахта, док се она 'оригинална' тренутно налази у турској луци Дидим на Егејском мору. За њом је расписана међународна потерница. Међународне агенције истражују како је јахта завршила у Турској успркос томе што је била под блокадом.“, преноси ХРТ.

Како је рекао Бутковић на брифингу, руководство међународне поморске луке у Дубровнику није имало списак заплењених бродова што је и довело до пропуста.

„Ја као министар мора, промета и инфраструктуре преузимам сву одговорност. Разрешио сам начелника сектора за сигурност пловидбе који је био директно одговоран да то јави свим лучким капетанијама, лучког капетана у Шибенику и водитеља испоставе у Бетини. С њима сам обавио разговор, ти људи то сигурно нису учинили намерно“, рекао је Бутковић, преноси ХРТ.

Усманов демантује да је јахта у његовом власништву

Поводом писања хрватских медија огласила се прес-служба Усманова која је демантовала да је јахта у власништву бизнисмена.
„Алишер Бурханович Усманов није власник јахте 'Ирина Ву' која се спомиње у хрватским медијима и никако се не може довести у везу са њеним нестанком из луке Бетина“, саопштила је прес-служба Усманова за Спутњик.
Хрватске власти су у марту задржале три јахте које се доводе у везу са правним и физичким лицима против којих је ЕУ увела санкције. Једно од задржаних пловила, луксузна јахта „Ројал романс“ дуга 92 метра, вредна око 180 милиона долара, по наводима власти, припада украјинском олигарху Виктору Медведчуку. Према писању хрватских медија, агенти Федералног истражног бироа (ФБИ) су уз дозволу окружног суда у Сплиту претресли јахту Медведчука која се налази у Трогиру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала