- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Песков: Украјински сукоб у узлазној спирали, Запад у заблуди о успеху Кијева

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Пратите нас
Сукоб у Украјини је у узлазној спирали, Запад је одан драматичној заблуди о могућности Кијева да ће успети на бојном пољу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Он (сукоб) се заиста развија узлазно. Видимо да је у порасту индиректна, а понекад и директна увученост НАТО у овај сукоб. Чујемо изјаве које сведоче о апсолутној доминацији политичке воље да се настави повећање ове укључености. Ми лично видимо приврженост заблуди, драматичној заблуди о могућности да Украјина може остварити некакав успех на бојном пољу“, рекао је Песков новинарима.

Он је подвукао да је ово „драматична заблуда западне заједнице због које ће више пута зажалити“.

„Сигурни смо у то. У ово уопште нема никакве сумње. Зато све ово стварно води ка томе да сукоб деградира и провоцира додатну напетост у узлазној спирали“, закључио је Песков.

Запад треба да се покаје због цинизма

Он је поручио да је за разрешење сукоба потребно да се Запад присети краја претпрошле године када је Русија предлагала да се за преговарачким столом разговара о њеним забринутостима и када је била потпуно одбијена.
Портпарол је нагласио да Запад треба да се покаје због цинизма током последњих осам година и, конкретно, игре Немачке, Француске и Украјине са Минским споразумима, што им сада долази на наплату.
„Треба бити свестан свег цинизма и свих негативних последица по њих због те игре коју су играли, обмањујући Москву, обмањујући народ Донбаса и покушавајући да им приреде страшнију судбину, коју је Русија спречила и што Русија није дозволила“, закључио је Песков.
Портпарол је такође оценио да се односи Русије и САД налазе на најнижој тачки у историји и да наде у побољшање нема.
Раније су бивши француски председник Франсоа Оланд и Меркелова изјавили да су Мински споразуми дали кијевском режиму време да ојача. Почетком децембра, некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел је у интервјуу издању „Цајт“ открила који је био циљ Минских споразума. Према њеним речима, Мински споразуми из 2014. године били су покушај да Украјина добије на времену. Председник Русије Владимир Путин рекао је да су речи Ангеле Меркел биле неочекиване и разочаравајуће.
Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ о састанку у бази Рамштајн: Испоруке НАТО оружја Кијеву ништа неће променити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала