- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Санадеру обједињена казна на 18 година и осам месеци затвора

© AP Photo / Дарко БандићИво Санадер
Иво Санадер - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Пратите нас
Ванрасправно веће загребачког Жупанијског суда неправоснажно је одлучило да ће бивши хрватски премијер и председник ХДЗ-а Иво Санадер на основу пресуда у три корупционашке афере — Фими Медиа, Планинска и Ина-МОЛ — иза решетака морати да проведе укупно 18 година и осам месеци.
Према сазнањима Хине, одлука је донета крајем децембра прошле године, а ових је дана послата Санадеру и његовим адвокатима.
Санадеров адвокат Чедо Продановић одлуку ванрасправног већа које је утврдило обједињену казну за три правоснажне пресуде није желео да коментарише. Тврди да је она апсолутно неоснована и најављује жалбу, пренео је портал „Индекс“.
Одбрана годинама истрајава у тврдњи да за све пресуде, с обзиром на то да се ради о сличним кривичним делима, Санадер укупно не може добити обједињено више од 15 година затвора.
Санадер је, иначе, до сада иза решетака провео око седам и по година. Превремени отпуст у хрватском затворском систему може се тражити већ након половине издржане казне, а најчешће се одобрава након две трећине казне.
Санадер је, након неколико притварања и пуштања на слободу, у затвору непрестано од априла 2019. године, када му је Врховни суд повисио казну за корупцију у случају „Планинска“ на шест година затвора.
У том случају некадашњи власник месне индустрије и ХДЗ-ов заступник Стјепан Фиолић признао је да је Санадеру донео десет милиона куна и милион евра провизије након што је од државе купио пословну зграду испод цене.
Средином октобра 2021. највиши суд је делимично потврдио и пресуду из поновљеног поступка у случају Фими Медиа, по којој ће ХДЗ због извлачења новца из државних институција и фирми морати да плати 3,5 милиона куна казне, док је Санадеру, уз поврат незаконите користи, казна с осам смањена на седам година затвора.
Врховни суд је крајем октобра 2021. потврдио првостепену пресуду којом је Санадер због примања мита од шефа мађарског МОЛ-а Золта Хернадија осуђен на шест година, подсећа портал.
У низу дугогодишњих поступака, Санадер је у октобру прошле године у поновљеном суђењу неправоснажно ослобођен оптужби за ратно профитерство у афери Хипо, за шта је у ранијим поступцима два пута био осуђен.
Још једну ослобађајућу пресуду Санадеру, којом је заједно с предузетником Робертом Јежићем ослобођен за продају јефтине струје Јежићевом Диокију на штету ХЕП-а, највиши суд потврдио је средином новембра 2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала