- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Америка саветује Украјини да извуче војску из Артјомовска; Кијев појачава ПВО снаге на северу

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 331. дан. Украјинске снаге гранатирају Горловку пројектилима великог калибра. На иницијативу Русије у Савету безбедности УН биће одржана неформална седница на тему рата који Кијев води против становника Донбаса од 2014. године.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:46 20.01.2023
Пригожин одговорио Американцима: Коначно смо колеге
Оснивач приватне војне компаније „Вагнер“ Евгеније Пригожин иронично је прокоментарисао одлуку америчких власти да његову организацију прогласе „криминалном“ рекавши да коначно Американце може да зове „колегама“.
„Најзад су група `Вагнер` и Американци – колеге. Наше односе од сада можемо да зовемо `размирице криминалних кланова`“, додао је Пригожин.
21:33 20.01.2023
Америка саветује Украјини да извуче војску из Артјомовска
САД саветују Украјини да извуче своју војску из Артјомовска, преноси агенција АФП позивајући се на неименованог америчког званичника.
Како наводи агенција, амерички званичник је рекао и да се напори које Кијев улаже у одбрану града косе са напорима за припрему пролећне офанзиве.
Оценио је и да ситуација са Артјомовском иде наруку Русији јер има више војних и артиљеријских ресурса.
Такође је рекао и да ће обука украјинских војника такође потрајати, због чега би Кијев могао да размотри могућност да уступањем Артјомовска купи време јер ако настави да брани град, онда вероватно неће имати довољно ресурса за припрему за напад.
20:30 20.01.2023
САД уводе санкције против групе „Вагнер“
Власти САД намеравају да уведу санкције против групе „Вагнер“ и да је признају за „међународну криминалну организацију“, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Џон Кирби.
Како је рекао, званична одлука биће донета следеће недеље, а односиће се на целу групу као и на целу мрежу „Вагнера“ на другим континентима.
20:14 20.01.2023
Амерички генерал Марк Мили - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Специјална операција у Украјини
Пентагон признао: Украјина ће тешко потиснути Русију са територија које контролише
19:16 20.01.2023
Украјина појачава ПВО снаге на северу земље
Украјинска војска појачава ПВО снаге на северу земље, а реч је о размештању мобилних јединица, саопштила је украјинска војна команда.
У првој фази формирано је 19 ПВО група на бази моћних теренаца Форд Ф250 и Форд Ф350 који су адаптирани за борбене услове.
„Они ће да штите небо над северним територијама, али и ваздушног пута који води ка Кијеву“, наводи се у саопштењу.
19:15 20.01.2023
Америчка авио-база Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Специјална операција у Украјини
Постигнут договор у Рамштајну: Наставља се темпо испоруке војне помоћи, али без речи о тенковима
16:38 20.01.2023
Борци „Вагнера“ надомак да Артјомовск ставе у обруч
Борци групе „Вагнер“ близу су тога да ставе у обруч Артјомовск, изјавио је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„Што се тиче Артјомовска, може се рећи да, иако ситуација није близу завршетка, онда је близу опкољавања чему сада стреме јединице 'Вагнера' које се тамо налазе“, рекао је Пушилин.
По његовим речима, тренутно се настављају борбе у подручју месног комбината у Артјомовску где „јединице 'Вагнера' напредују даноноћно“. Пушилин је подсетио на данашње ослобађање Клешчејевке у ДНР, истакавши да то драстично побољшава положај руских снага у подручју Соледара.
„Тамо је већ у току прилично озбиљно чишћење и након ослобађања Клешчејевке тамо се отварају нови хоризонти за напредовање. Рекао бих да је положај драматично побољшан“, оценио је вршилац дужности шефа ДНР.
15:28 20.01.2023
Нових пола милијарде евра помоћи Украјини за наоружавање
Нова седма транша помоћи из Европског фонда за мир која ће бити упућена Кијеву за потребе наоружавања износиће пола милијарде евра, саопштио је неименовани високи европски званичник.
„Наш задатак је да наставимо да помажемо Украјини, да утврдимо нови пакет помоћи у висини од 500 милиона евра“, рекао је он.
Он је додао и да ће шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на сусрету министара иностраних послова Европске уније 23. јануара покушати да усагласи ту нову траншу помоћи.
Подсетимо, медији су претходно саопштили да је Мађарска блокирала нову седму траншу војне помоћи Украјини. Иначе, до сада је ЕУ послала финансијску помоћ у висини од 3,1 милијарде евра.
14:21 20.01.2023
Немачки војници поред тенкова Буфало и Леопард  - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Специјална операција у Украјини
Рамштајн: Још без одлуке о слању тенкова "леопард" у Украјину
14:11 20.01.2023
„Шпигел“: Немачка забринута због „огромних губитака“ украјинских снага код Артјомовска
Немачка обавештајна служба (БНД) објавила је извештај у којем се наводи да се губици украјинске војске у борбама за Артјомовск дневно мере троцифреним бројкама што може негативно да се одрази на читаву линију одбране, пише „Шпигел“.
„Федерална обавештајна служба је у оквиру тајне седнице ове недеље информисала посланике о ситуацији у Украјини. Оно што су могле да саопште специјалне службе изазива забринутост: на фронту код Бахмута (украјински назив за Артјомовск) Украјинци имају велике губитке, а на брифингу БНД наведене су троцифрене бројке погинулих“, пише дневник.
14:10 20.01.2023
Борељ: чланице ЕУ доделиле Украјину највећу помоћ у свету, скоро 50 милијарди долара
Земље Европске уније доделиле су Украјини укупно готово 50 милијарди евра помоћи, од чега 10 милијарди у војној сфери, изјавио је Високи представник Европске уније за иностране послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, на церемонији на којој му је уручена награда форума „Нова економија“ у Мадриду.
„Ако се сабере све што је Европа учинила за Украјину, а не само војна подршка, на којој сам ја инсистирао, већ и економска, макрофинансијска, хуманитарна помоћ свих врста, онда је то приближно 50 милијарди евра“, истакао је Борељ.
Према његовим речима, без обзира што је војна подршка Сједињених Америчких Држава Украјини износила 17 милијарди евра, а чланица ЕУ скоро 10 милијарди евра, укупна помоћ коју је ЕУ пружила Кијеву се испоставила као највећа у свету.
13:02 20.01.2023
Холандија спремна да плати немачке тенкове за Кијев
Холандија је спремна да плати немачке тенкове „леопард“ за Украјину, изјавила је министарка одбране Кајса Олонгрен, додајући да се очекује позитивна одлука држава НАТО о слању тешког наоружања Кијеву.
Олонгрен је у интервјуу за агенцију Блумберг рекла да је Холандија раније платила тенкове Т-72 из Чешке намењене за испоруку Украјини и да сличан приступ може бити примењен и за немачке тенкове.
Шеф дипломатије те земље Вопке Хукстру рекао је да ће бити размотрена и могућност испоруке Украјини ловаца Ф-16, ако добију такав захтев од Кијева.
12:53 20.01.2023
Дуж целе контакт линије у Запорошкој области интензивиране борбе, украјински војници прелазе на страну Русије
Практично на целој линији раздвајања у Запорошкој области дошло је до интензивирања борби, саопштио је за Спутњик председник покрета „Заједно са Русијом“ и члан главног административног одбора региона Владимир Рогов.
Према његовим речима, у односу на јесен прошле године, веома су опали морал и борбени дух украјинске војске.
Рогов је такође нагласио да су на запорошком делу линије фронта учестали случајеви преласка припадника украјинских одреда територијалне одбране на страну Русије.
Он је додао да је сам процес интензивиран пре око месец дана.
12:20 20.01.2023
МИП Кине о писму Зеленског Си Ђинпингу: Кина ће играти своју улогу у решавању кризе
Портпарол Министарства иностраних послова Кине Ванг Венбин је, коментаришући писмо Владимира Зеленског, које је кинеском председнику Си Ђинпингу предала супруга украјинског председника, изјавио да ће Кина на свој начин наставити да игра улогу у решавању украјинске кризе.
Ванг је на брифингу истакао да је по питању украјинске кризе, Кина увек активно радила на промовисању мировних преговора.
Раније је Елена Зеленска изјавила да ће писма украјинског лидера „са формулом мира“ у Украјини предати председницима Европске комисије, Швајцарске и председнику Кине. На Светском економском форуму у Давосу она је истакла да писмо Си Ђинпингу представља позив на дијалог и да се нада одговору.
12:17 20.01.2023
Председник Русије Владимир Путин одржао је састанак са сталним члановима руског Савета безбедности на којем је говорио о току специјалне операције у Украјини.
На састанку су, између осталих, учествовали шеф дипломатије Сергеј Лавров, заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев, министар одбране Сергеј Шојгу.
Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, Шојгу је информисао учеснике о својој посети штабу операције почетком недеље, док је шеф државе обавестио о својим недавним међународним контактима.
11:49 20.01.2023
Ваздушна опасност проглашена је на целој територији Украјине.
11:31 20.01.2023
10:09 20.01.2023
Руске снаге ослободиле су место Клешчејевка код Артјомовска, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.
10:01 20.01.2023
Шеф Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси сматра да је неопходно хитно формирати зону безбедности око Запорошке нуклеарке.

„Ситуација око Запорожја се погоршава. Како се развија конфликт … ситуација на источном фронту ескалира. Због тога сматрам да је од максималне важности да се усвоје неке прелазне мере у циљу заштите тог нуклеарног објекта“, рекао је Гроси у интервјуу за америчку ТВ „Фокс њуз“.

Подсетимо, украјинске снаге су редовно гађале нуклеарку и оближњи Енергодар, а како је рекао руски министар одбране Сергеј Шојгу, кијевски режим жели тиме да створи привид опасности од нуклеарне катастрофе.
Интензитет гранатирања је од почетка године значајно опао јер руске снаге узвраћају озбиљном артиљеријском ватром.
ИАЕА је у више наврата тражила формирање зоне безбедности око нуклеарке.
08:54 20.01.2023
Нови пакет финске војне помоћи Украјини од преко 400 милиона евра
Финска ће обезбедити Украјини 12. пакет војне помоћи вредан преко 400 милиона евра, саопштило је финско Министарство одбране. Садржај пакета помоћи се за сада не открива.
Министар одбране Финске Мико Савола учествоваће данас на састанку представника одбрамбених ресора око 50 држава у америчкој авиобази Рамштајн у Немачкој, где ће бити речи о војној помоћи Украјини.
Како се очекује, министри одбране Финске и Шведске тамо ће потписати изјаву о намерама поводом подршке Украјини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала