Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Спремни смо да прихватимо концепт предложеног споразума Београда и Приштине /видео/

© Tanjug / МИЛОШ МИЛИВОЈЕВИЋАлександар Вучић са међународним изасланицима
Александар Вучић са међународним изасланицима - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је, после разговора са „великом петорком“, да је Србија спремна да прихвати концепт и ради на имплементацији предложеног споразума, напомињући да је, међутим, с тим у вези изразио сву бригу и резервисаност по једном важном питању о ком не може да говори јер предлог није јаван.
Вучић је после састанка рекао да је данас био веома тежак, можда и најтежи разговор.
„Имали смо отворену и озбиљну дискусију. Оно око чега смо сагласни јесте да замрзнути конфликт није решење и да кад имате такву ситуацију само је питање када ће неко да га одмрзне и када ће неодговорни појединци да га одмрзну и уруше мир и стабилност на Балкану“, казао је Вучић.
Истакао је да је као председник Србије данас недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред нашу земљу ако се не би усагласили са предложеним планом за Косово и Метохију.
„Под тим условима тражили смо од четворке и Лајчака — представника САД, Немачке, Француске и Италије, да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција са којима се суочавамо на Косову и Метохији. Сматрамо да је крајње време да се формира ЗСО која је не само обећана већ и потписана пре 10 година. То је питање хитности, јер тек после тога је могућ разговор и повратак у институције и каква-таква нормализација ситуације“, поручио је Вучић.
Председник Србије је најавио да ће у наредном периоду обавити разговоре и консултације са члановима владе, парламента и са свим значајним друштвеним групама о предложеном споразуму за Косово и Метохију.
Коментаришући оцене „петорке“ о владавини права, он је рекао да не зна шта су они изјавили о напретку Србије на том пољу, али је изразио наду да су поздравили напредак који је Србија остварила, као и да очекује подршку на европском путу Србије.
„Надам се да ћемо чути њихове гласове, пошто смо годинама, слушали како су неопходне реформе у области правосуђа, тужилаштва и свих других ствари... а ми смо управо то обавили и зато очекујем даљу подршку“, додао је Вучић.
Вучић је указао да пред Србијом нису лаки дани, да нема ни лепих ни слатких разговора, и да након разговора са „петорком“ може да каже да је дао све од себе да чува и штити Србију, што ће, како је навео, бар још неко време наставити да чини.

Лајчак: За нас је оснивање ЗСО кључни елемент стабилности

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је након састанка са председником Србије Александром Вучићем и осталим члановима „велике петорке“ да су имали интензиван и отворен састанак.
„Председник Вучић демонстрирао је одговоран приступ и вољу да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију. За нас имплементација ЗСО је кључни елемент стабилности“, рекао је Лајчак.
Наводи да су уверени да је план представљен у септембру најбољи начин за нормализацију односа Београда и Приштине и европску интеграцију региона.
У Београд су допутовали специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветник за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенс Плетнер, саветник за спољну политику председника Француске Емануел Бон и саветник за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческо Тало.
Претходно, они су у Приштини разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, након чега је Лајчак изјавио да су очекивали више разумевања за предлог за нормализацију односа са Београдом.
Председник Вучић са изасланицима Макрона и Шолца, Јенс Плетнером и Емануелом Боном - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
СРБИЈА
„Коктел“ за Балкан: Специјалци долазе на „линију ватре“ — кога ће да „заболи глава“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала