- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Изум научника из Сибира: Из кадионице се пуши дим тамјана и по најјачем ветру и на дебелом минусу

© Sputnik / Лола ЂорђевићПравославље
Православље - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Руски научник Александар Куликов изумео је кадионицу на бази каталитичког горионика. Тим поводом, доцент Московске духовне академије, доктор теологије свештеник Антониј Борисов објаснио је за Спутњик да су предности ове кадионице у односу на стандардну што се може користити зими на отвореном или при јаком ветру.
Истовремено с тим, додао је он, у уобичајеним условима, традиционална кадионица остаје саставни део богослужења због њеног симболичког значења.
„Иновативни проналазак сибирског научника Александра Куликова од неусмњивог је значаја. Каталитичко кандило које је направио може да се користи приликом богослужења на местима где је изузетно тешко запалити традиционални брикет. На пример, зими на отвореном, при јаком ветру“, рекао је Борисов.
Он је, такође, позвао да се не заборави симболички значај богослужења „чији сваки елемент или радња имају узвишени карактер“.

„Кадионица је још од старозаветних времена служила као симбол ватрене молитве људских срца. У 140. псалму молитва се упоређује са димом тамјана који се ставља на ужарени угаљ унутар кадионице: 'Нека се молитва моја узнесе као дим тамјана пред Тобом (Господом)'. Тако традиционална кадионица са запаљеним брикетом и тамјаном саставни је део богослужења у уобичајеним условима, што, понављам, не спречава употребу кадионице коју је изумео А. Куликов у екстремнијим ситуацијама“, нагласио је свештеник.

Он је истакао да православни свештеници одавно користе достигнућа научног напретка у својој служби.
Тако се, на пример, „ради обављања тајне крштења у отвореним изворима воде облачи одећа од непромочивих материјала“, а постоји и „искуство употребе компјутерских монитора уместо богослужбених књига“.
„Православна црква се не противи здравом развоју науке и технологије погодном за људе. Потпуно је погрешно супротставити религију (у виду хришћанства) научном погледу на свет“, закључио је саговорник агенције.
Раније је Институт за катализу Боресков при Сибирском одељењу Руске академије наука и уметности саопштио да је научник Александар Куликов изумео кадионицу на бази каталитичког горионика која може да ради веома дуго, а уместо дима ствара мирис тамјана и топлоту. Куликов је објаснио да се као носач користи стандардна црквена кадионица у чији се доњи део уметне боца за гас са пропан-бутаном. У институту су истакли да је издржљиво каталитичко кандило прошло пробна тестирања, њега већ користе свештеници једног храма у Новосибирску.
Богојављенско купање у руском граду Чита - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
РУСИЈА
Руски јеромонах: До почетка 20. века богојављенско купање сматрано грехом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала