- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Какав ће то дерби бити – вечити осећају мирис ТОП 8 Евролиге

© Sputnik / Лола ЂорђевићХасан Мартин и Матијас Лесорт
Хасан Мартин и Матијас Лесорт - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Србија први пут после девет година има два клуба у Евролиги, а први пут у оваквом формату. Ситуација је таква да се и Црвена звезда и Партизан боре за улазак у ТОП 8. Могу да осете мирис плеј-офа, али је све и даље неизвесно. На све то, већ у наредном колу следи вечити дерби. Сезона полако улази у онај најзанимљивији део.
Ситуација после 20 одиграних кола Евролиге је следећа: Црвена звезда је на скору 10-10 (10. место), а Партизан на 9-11 (12. место).
Басконија је седма са 11-9, Макаби осми са 11-9. Актуелни шампион Европе Анадолу Ефес је на скору 10-10 и држи девету позицију, потом следи Звезда, па Валенсија (10-10), па Партизан. Жалгирис и Монако су пети, односно шести са 12-8.
Све ово показује да је актуелна сезона Евролиге никада изједначенија, да је у питању огромна борба за улазак у најбољих осам и да је свака победа битна.
А шта онда рећи за предстојећи вечити дерби?
Сваки дерби је утакмица која се игра на све или ништа. А, ово ће бити други дерби у историји у Евролиги (Црвена звезда је домаћин), па на све то и јако битна у директном обрачуну за пласман у плеј-оф. Утакмица се игра 27. јануара од 19 часова у дворани Пионир.
Први историјски дерби у Евролиги добила је Црвена звезда са 76:73, тако да ће сада Партизан желети да се реваншира у хали препуној навијача противничког тима. Звезда са друге стране жели да настави низ победа против вечитог ривала.

Проблем и за једне и за друге је што су изгубили у последњем колу Евролиге, Партизан од Валенсије, а Звезда добијен меч против Жалгириса. Све је то важно и због међусобног скора са директним конкурентима, а сада Партизан има лошији од Валенсије, а Звезда од Жалгириса (у случају истог броја победа).

Могло би ово коло на крају да кошта скупо и једне и друге, али потребно је рећи да има да се игра још читавих 14 рунди Евролиге и да до тада свашта може да се догоди и промени.

Звезда свакако може да жали због тога што у Евролиги не може да рачуна на Факунда Кампаца све до 1. марта, а и Ахиле Полонара, који је био договорен, није стигао у тим због суспензије црвено-белих, већ је отишао у Жалгирис и допринео синоћ победи литванског тима управо против екипе Душка Ивановића.

Партизан се са друге стране није прославио са одабиром Владимира Бродзијанског који једва да је заиграо за црно-беле.
После 20 одиграних утакмица можемо да констатујемо да су и Црвена звезда и Партизан у игри за плеј-оф, да могу да осете мирис ТОП 8, али да ће им бити јако, јако тешко да осете укус.
Невероватна је гужва око осме позиције на табели. Зато ће предстојећи дерби бити још зачињенији. Још важнији. Још ватренији.
Лука Вилдоса - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
СПОРТ
Звезда испустила Жалгирис усред Литваније – велика победа прошла кроз прсте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала