- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија има резерве злата за наредних неколико векова

© Sputnik / Alexander Liskin / Уђи у базу фотографијаЗлатно грумење
Златно грумење - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Србија има значајне резерве злата, према последњим проценама Гео завода, има 250 тона на постојећим налазиштима и 150 тона на потенцијалним, а после најновијих открића, као што је Чукару Пеки, може се рећи да има резерве од 500 тона у руди, према грубој процени, изјавио је заменик директора Геолошког завода Србије Предраг Мијатовић.
Мијатовић је рекао да се од тога злата у руди, после прераде праве златне полуге или инвестиционо злато које се затим смешта у трезор централне банке, као и у свим земљама. Уколико се настави овим темпом експлоатације, биће потребно неколико векова да све то злато буде прерађено, напоменуо је Мијатовић.
Према његовим речима, рударство је у експанзији не само у Србији, него и у свету јер, према последњим подацима, тренутно се улаже 1,8 трилиона долара за пројекте, а у Европи 700 милијарди евра за око 100 пројеката у различитим фазама.
Мијатовић је рекао да је ископавање злата потпуно безбедно по животну средину јер се ради најсавременијим методама.
Према његовим речима, фирма која жели да улаже у Чукару Пеки код Бора има два рудника у Бугарској, један у Крумов граду и други у Челопеку и ти рудници су довели до повећања запослености и повећања стандарда, тако да је добра вест да жели да отвори рудник у Србији, пренео је Танјуг.
Колико је Србија богата налазиштима злата и ретких метала била је тема Енергије Спутњика
Општина Жагубица - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Пронађено богато лежиште злата у источној Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала