Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић о разговорима са „великом петорком“: Траже за покрајину Косово у најмању руку столицу у УН

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар одбране Србије Милош Вучевић
Министар одбране Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је председнику Србије Александру Вучићу на састанку са представницима "петорке" предочено шта може да се деси ако Србија не буде кооперативна и да су на сто стављене политичке и економске негативне последице.
"Није ништа што је пријатно за грађане Србије. Велики су изазови пред нама. Ништа се лепо не нуди, а очекују се и тешке одлуке", рекао је Вучевић за РТС.
Министар је истакао да је "јако важан консезус о овом питању које је питање свих питања" и да се "ради о судбини државе и грађана".
Вучевић је рекао да би било фер да постоји минимум државног, национално и политичког јединства о том питању.
Он сматра да је логично и оправдано да председник Србије позове све који су у неком сегменту представници грађана, да их обавести и да се изјасне.
"Што се тиче Министарства одбране и Војске Србије, дајемо безрезервну подршку председнику, за напоре и вољу за очување државе и заштиту државних и националних интересима", рекао је он.
Говорећи о јучерашњем састанку Вучића с представницима САД, ЕУ, Немачке, Француске и Италије, Вучевић је рекао да је Вучићу предочено шта може да се деси ако Србија не буде кооперативна, те да су на сто стављене политичке и економске негативне консеквенце.
" Они траже за покрајину Косово у најмању руку столицу у УН ", рекао је Вучевић.
Истакао је да су усаглашене поруке да замрзнути конфликт није решење, а да је формирање Заједнице српских општина, које се очекује већ 10 година, неопходно.
"Огроман притисак на Александра Вучића али је он одлучан да брани Србију политички", рекао је он.
Говорећи о безбедности на КиМ Вучевић је оценио да је ситуација врло изазовна, те да Приштина и даље користи сваку прилику за наставак низа провокација.
"Пратимо њихове активности. Покушавају даље да се утврде на северу КиМ. Верујем да ћемо бити хладне главе и довољно политички мудри да избегнемо конфликт, јер је то државни интерес Србије. Али то не значи да је политика државе да Србија буде на коленима. Неће бити на коленима, ни поражена", рекао је он.
Вучевић је рекао да око поплава очекује смиривање ситуације и да долази до снижавања водостаја река.
Изразио је саучешће породицама настрадалих и апеловао да људи не долазе на обале река уколико нису укључени у одбрану од поплава.
"Нису реке место где се долази да се гледа. Ако нисте укључени у одбрану, не прилазите обалама. Ризично је", рекао је он.
Додао је да ће држава учинити све да помогне у санирању последица и довођењу живота у тим подручјима у нормалу.
Александар Вучић са међународним изасланицима - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
СРБИЈА
Вучић: Спремни смо да прихватимо концепт предложеног споразума Београда и Приштине /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала