- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

У Египту пронађен древни свитак какав није виђен вековима

© Фото
 - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
У Египту су археолози пронашли 16 метара дугачак папирус са речима из Књиге мртвих, чија се старост процењује на преко две хиљаде година. Ово је први цео папирус који је пронађен у последњих неколико векова.
Сакара је огромна некропола древне египатске престонице Мемфиса, која је на Унесковој листи светске баштине, где се налази више десетина пирамида, гробница животиња и древних коптских хришћанских манастира.
Налаз, који је први те врсте последњих векова назван је „Вазири папирус“ у част Мостафе Вазирија, генералног секретара Врховног савета за антиквитете Министарства културе Египта, пише портал Аркеоњуз.
Вазири је навео да је свитак преведен и да садржи текстове из фараонске Књиге мртвих. Додао је да се папирус, који ће бити представљен на отварању Великог египатског музеја, тренутно преводи са хијерархијског на хијероглифски на арапски.
Књига мртвих је прављена у намери да буде помоћ преминулом да заобиђе препреке у загробном животу и састојала се од химни, чини и инструкција. Књига мртвих најчешће је писана на папирусу и стављана је у сандук или гробницу покојника и датира из 50. године пре нове ере. Такви папируси су стављани у саркофаге приликом покопа.
Археолошки остаци у Јерихону – архива - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
ЖИВОТ
У библијском граду пронађени мозаици из византијског периода /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала