- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ двоструко повећала обим транспорта кинеских метала који се испоручују преко Русије

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаТеретни воз
Теретни воз - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Количина метала транспортованих из Кине у Европску унију железницом преко Русије скоро се удвостручила, упркос санкцијама Запада због ситуације у Украјини, пише агенција Блумберг, позивајући се на податке ЕУ.
Агенција напомиње да су ретки земни метали који се испоручују из Кине преко Русије потребни у ЕУ за производњу оружја, муниције, електронике и микрочипова. Обим оваквих испорука за првих девет месеци 2022. је скоро дупло већи од обима за целу 2021. годину. Како следи из објављених података, Кина испоручује више од 90 одсто ретких метала у Европску унију, а руске железнице остају важан и кључан пут за европску индустрију.
„Невероватно је да упркос свим санкцијама овај ланац снабдевања и даље функционише“, рекао је оснивач норвешког „Норге мајнинг“ Михаел Вурмсер.
Агенција истиче да путеви који су алтернатива руској територији имају ограничен капацитет и нису у потпуности развијени. Како је изјавио норвешки званичник, питање антируских санкција у транспорту преко руске територије могло би да постане проблем за Европску унију на средњи или дуги рок. А ограничења приступа кинеским металима могла би да оставе западне економије рањивим.
Раније је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио да Европска унија чак више зависи од испорука из Кине у реализацији великог плана за постизање климатске неутралности него од руских енергетских ресурса.
После почетка специјалне војне операције Русије у Украјини, западне земље су појачале санкциони притисак на Москву, али је то изазвало раст цена горива и рекордну инфлацију у самим Сједињеним Америчким Државама и Европи. Како је истакао председник Русије Владимир Путин, политика обуздавања и слабљења Русије представља дугорочну стратегију Запада, али су санкције нанеле тежак ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ САД и њихових савезника је погоршање живота милиона људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала