- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Медији: Украјина би могла добити од запада много мање од траженог броја тенкова

© AP Photo / Michael SohnНемачки тенк "леопард 2"
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Западне земље могле би Украјини до почетка лета испоручити до 87 тенкова „леопард 2“, мада Кијев тражи 300, наводи се у рачуници италијанског листа „Квотидиано национале“.
„Све сугерише на то да ће Кијев добити партију... ‘леопарда 2’. Али, по свој прилици, биће их мало“, наводи се у чланку на сајту листа. Аутори претпостављају да би до пролећа Украјина могла да добије од 33 до 73 тенка, а до почетка лета – до 87.
„Овом се додаје још 22 ‘леопарда 2’ и 88 ‘леопарда 1’ директно од произвођача, али ће они бити доступни тек крајем 2023-почетком 2024. године“, наводи се у чланку.
Немачка треба да пошаље 19 тенкова „леопард 2“. Пољска, која има 247 тенкова намерава да испоручи 14 и до лета још 14. Финска, према овој рачуници, може да испоручи 10, Холандија 14. У том случају биће 73 тенка, којима се могу додати дански и португалски тенкови.
Америчка авио-база Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
Специјална операција у Украјини
Постигнут договор у Рамштајну: Наставља се темпо испоруке војне помоћи, али без речи о тенковима
Још више од сто тенкова налази се у складиштима концерна „Рајнметал“ (22 „леопарда 2“ и 88 „леопарда 1“). Према речима директора предузећа Армина Папергера, њихово пуштање у рад захтеваће значајан временски период и улагања од неколико стотина милиона евра. Према овом сценарију, тенкови ће бити спремни до почетка следеће године.
Раније је нови министар одбране Немачке Борис Писторијус, након састанка контакт групе за подршку Украјини земаља НАТО-а, објаснио да Немачка још није спремна да Украјини испоручи тенкове „леопард“, али је наложио инспекцију ове врсте тенкова за процену сценарија за позитивну одлуку у будућности.
Немачки канцелар Олаф Шолц је прошле недеље изјавио да се консултује са савезницима о могућој предаји тенкова Украјини, а да све најаве у овој области треба да се договоре са партнерима. Са своје стране, вицеканцелар Роберт Хабек приметио је да би Берлину било лакше да донесе одлуку у вези са испорукама тенкова ако би прво своје тенкове предале Сједињене Америчке Државе.
Амерички тенкови Абрамс на железничкој станици Гајжунај у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
РУСИЈА
Тешки и недовољно ефикасни: Зашто Немци и Американци одуговлаче са испоруком тенкова Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала