- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО се више него икад боји руске победе /видео/

© Sputnik / Владимир ТрефиловЗастава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а
Застава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Запањујуће је да је неко помислио да може да порази Русију сада, у ери руских достигнућа у многим аспектима нових технологија као што су свемирска или војна индустрија, али велико је питање докле су људи који управљају и НАТО савезом и Западом спремни да иду и да ли уопште знају која је крајња граница, каже професор ФПН Драгана Митровић.
НАТО се данас, истиче Митровићева, више него икада боји руске победе, а и поред све западне пропаганде тешко да било који објективни западни аналитичар помисли да Украјина може да победи, па чак и уз масовно укључивање страних бораца и наоружања.
Претходних дана смо, подсећа Митровићева, имали прилику да чујемо неке пензионисане официре америчке ЦИА који су рекли да чак и председник САД веома ретко чује објективне извештаје зато што добијају извештаје од људи који верују да ће им се допасти управо такви извештаји, уместо реалног стања на терену.

Запад не може да уништи Русију

Оцена шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да Запад преко Украјине води прокси рат чији је циљ коначно решење руског питања је израз дубоких промишљања и његовог искуства. Напомиње и да је трагично стање у коме се сада налазе односи Русије и западних земаља, а велика је неодговорност лидера Западне Европе.
„Још једна шокантна изјава била је америчког државног секретара Ентонија Блинкена – да је повлачење из Авганистана омогућило бољу припрему за овај рат. То само може да забрињава сваког добронамерног, просечног становника планете ко нема никакве интересе у рату, а то је – какав је то рат који може да има за циљ уништење Русије, смену власти, распарчавање Русије. То су старе, овештале теме, много пута практиковане, које су нажалост довеле до страшних страдања руског и других народа и до поремећаја међународних односа,“ оценила је наша саговорница.
Рат у Украјини је, истиче Митровићева, показао да Запад, а пре свега Сједињене Државе нису желеле да се прилагоде новој реалности – томе да је Русија поново недвосмислено стекла све атрибуте глобалне силе, да је Кина израсла у глобалу силу, да настаје један нови свет у коме много више простора у међународним економским и политичким односима траже велике и релативно моћне државе и економије као што су Индија, Бразил, Јужна Африка.

„САД су одбиле да се прилагоде уступајући део тог простора и моћи тим нараслим силама како би се одржала равнотежа. Излазе са потпуно анахроним концептом, у смислу да је незамисливо да неко заиста верује у такав циљ – да је могуће уништити једну државу која се простире на територији на којој се простире Руска Федерација. А то је је нуклеарна сила која има недвосмислене атрибуте војне моћи које пројектује широм света, која има више од хиљаду година дугу историју, која је показала да је способна да се одупре сваком таквом настојању чак и после вишевековног ропства и да се поново уздигне,“ наглашава професорка ФПН.

Украјина у рукама веома опасних људи

Кад је реч о украјинском сукобу, Митровићева сматра да су мировни преговори веома далеко због става Кијева, односно оних који на тамошњу власт пресудно утичу. Изјаве које долазе од државног руководства Украјине потпуно су, каже, несувисле и у несагласју са интересима народа украјинске државе. Главни проблем је, оцењује, шта мисле они који су гурнули Украјину у тај рат, који су је припремали и наоружавали и који су се у западним медијима чак и хвалили са издвојеним милијардама долара за обуку.
„Није тешко закључити шта су мислили у Великој Британији, јер њима никада није било тешко да до крајњих граница уништавају туђе ресурсе, читаве народе. Они имају ту империјалну историју која то говори. САД односно прикривени делови естаблишмента очигледно такође имају проблем суочавања са реалношћу и сматрају да чак и да читав свет нестане – они ће бити ти који ће опстати. Такви људи су велика опасност зато што располажу огромном економском и пропагандном моћи и у стању су да утичу на доношење стратешких одлука како изгледа политички и економски систем у Америци као најмоћнијој држави света и свим оним државама које на безброј начина зависе од њих“, сматра наша саговорница.
Сада је, међутим, додаје Митровићева, крајње незахвално прогнозирати како ће тачно изгледати крај сукоба. Наглашава да не мора да дође до закључивања мировног споразума, јер је рецимо и Корејски рат окончан примирјем, а никада није закључен мир. До дана данашњег, подсећа она, главни учесници рата САД ни Јапан немају закључен мир са Северном Корејом и не признају једни друге као као државе.
Дискусија на Светском економском форуму у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
СВЕТ
Велика побуна Глобалног Југа: Зашто лидер најмногољудније земље света најављује нови светски поредак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала