- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пребацивање кривице: Како је Немачка оптужила Русију за „завртање гасног вентила“

© Sputnik / Андрей Александров / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица "Минска"
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Министар економије Немачке Роберт Хабек оптужио је Москву за гасну кризу. Према његовим речима, председник Русије Владимир Путин је „заврнуо гасни вентил“. Хабек је, притом, признао да Немачкој сада „недостаје половина раније количине испорука“: три нова терминала за течни природни гас обезбеђују око 25 одсто ранијег увоза тог енергента.
Према мишљењу експерата, сада немачке власти намерно пребацују кривицу за сопствене пропусте на Москву, будући да је Европска унија сама одлучила да одустане од испорука руског гаса. Ипак, до тешкоћа у сфери енергетике Европу је довела пре свега њена зависност од САД, које имају највећу корист од сложене ситуације на европском континенту, сматрају аналитичари.
„Педесет процената укупног гасног снабдевања Немачке је поткопано, јер је Путин заврнуо гасни вентил и цевовод сада пропада. То значи да у догледној будућности неће радити. Сада нам фали половина раније количине испорука: три нова терминала течног природног гаса нам обезбеђују око четвртине старе количине, која је била 55 милијарди кубних метара“, изјавио је Хабек.
Према његовим речима, три већ изграђена пловна терминала за течни природни гас примају 14 милијарда кубних метара тог енергента годишње, а до краја 2023. капацитет инфраструктуре за пријем течног природног гаса треба да премаши 30 милијарди кубних метара гаса годишње.
Немачка радио-телевизија НДР наводи да „уз сву еуфорију због брзе реализације пројеката терминала течног природног гасса има и много разлога за критику. Пре свега, нови Институт за климу у Келну негативно је оценио планове у вези с инфраструктуром за прераду тог енергента, која, према мишљењу стручњака, није у складу с еколошким циљевима Немачке.

Пут ка погоршању продубљивању енергетске кризе

Европска унија је 2022. године, када је почела специјална војна операција Русије у Украјини, прво објавила да планира да одустане од испорука руских енергената, пре свега гаса, а затим је против Русије увела одређене рестрикције.
Русија је предузела узвратне мере против компаније „Еуропол гас“, која је власник пољеске деонице гасовода „Јамал – Европа“, па је у мају проток руског гаса тим цевоводом кроз Пољску обустављен. Пољска компанија је на пролеће 2022. године „Гаспром“ унела у санкциони списак, блокиравши му могућност да остварује своја акционарска права у „Еуропол гасу“, као и права у вези с другим хартијама од вредности.
Украјина је за два пута смањила транзит гаса из Русије у Европу преко своје територије. Према речима председника Русије Владимира Путина, Кијев је затворио једну од енергетских маршрути из политичких разлога.
Почетком септембра испоруке гаса у Европу „Северним током“ биле су потпуно обустављене, јер су откривени кварови који нису могли бити отклоњени због антируских санкција које је увео Запад.
Крајем септембра, на оба гасовода „Северног тока“ изведен је терористички напад, а Путин је изјавио да су у организовање експлозија на цевоводима умешане англосаксонске снаге. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев је навео да главну корист од напада на гасоводе имају Сједињене Америчке Државе. И власти европских земаља су потврдиле да су оштећења на објектима изазвана „намерном диверзијом“.
Без обзира на то, крајем новембра немачка компанија „Унипер“ тужила је суду „Гаспром“ да би надокнадила губитке услед неиспорученог гаса из Русије, процењене на 11,6 милијарди евра.
Почетком јануара та компанија је саопштила да стиже прва партија течног природног гаса из САД преко новог терминала у Вилхелмшафену.
Прошле седмице директор америчке компаније „EQT“ Тоби Рајс је изјавио да Сједињене Америчке Државе обећавају Европи испоруке течног природног гаса по цени од око 380 долара за хиљаду кубика, на основу дугорочних уговора.

Талац сопствене политике

Експерти оцењују да речи немачког министра економије о кривици руске стране за смањење испорука гаса нису у складу са стварношћу.
„Хабек отворено лаже, јер Русија није својевољно затварала маршруте, изазвала експлозије на 'Северним токовима', није она иницирала одустајање од енергетске сарадње. Изјава немачког министра је типичан пример циничног понашања, када се све изокреће наопачке“, наводи у разговору за РТ виши научни сарадник Центра за упоредна и политичка истраживања из Москве Александар Камкин.
Према његовим речима, дејства немачке коалиционе владе и њених претходника довела су до погоршања енергетске кризе, огромног прекида испорука гаса и раста инфлације.
„Почев од 2014. године, када су САД и ЕУ организовале преврат у Украјини, у савезу је дозвољено мноштво грешака у економији. Штампајући евро, они су распламсали инфлацију у периоду пандемије КОВИД-19 и одузели себи јефтине енергенте из Русије“, наводи Камкин.
Према његовим речима, таква политика је довела до раста цена и пада животног стандарда. Услед кризе затварана су индустријска предузећа, па чак и приватне клинике.
„Европа је постала талац управо своје политике, у којој основни покретач економске сарадње није узајамна корист, него покушај да се некоме наметне сопствени систем идеолошких координата“, оцењује Климкин.
Истовремено, према његовим речима, у Европи, а пре свега у Немачкој, одлично знају и признају да скупи амерички природни течни гас у наредних неколико година неће моћи да буде добра алтернатива за много лакше доступан руски гас, који је раније био потребан немачкој индустрији да би нормално функционисала.
„Сада САД, користећи се уцењивањем, покушавају да наметну Европљанима дугорочне уговоре. Основну корист у том раскиду веза Русије и Немачке има америчка страна. У Москви су, притом, раније говорили о томе да су спремни да пусте гас кроз поправљену цев 'Северног тока 2', који није био уведен у експлоатацију кривицом Брисела“, наводи Камкин.
Он, такође, подсећа на то да је Русија испуњавала и испуњава своје гасне обавезе према партнерима маршрутом кроз Украјину и „Турским током“.
Стручњак Руског института за стратешка истраживања Олег Неменски сматра да у актуелним условима Вашингтон има још више могућности да примора Европљане да пређу на дугорочну куповину америчког течног природног гаса.
„Пређашњи систем корисних односа у сфери енергетике с Русијом Европска унија је већ изгубила, пре свега Немачка. И сада ће морати да закључују неповољне уговоре. До тога је довела практично потпуна зависност европских земаља од Сједињених Америчких Држава, када је Европска унија била редовно принуђена да повлачи потезе који нису корисни за њену економију“, наводи Неменски.
Према његовим речима, Немцима је све јасније да се њихова земља нашла у крајње сложеној ситуацији, о чему сведоче митинзи против куповине америчког течног природног гаса и митинзи подршке покретању „Северног тока 2“.
„Немачке власти су се нашле у тешком положају, јер треба да се оправдају пре свега пред својим бирачима. Берлин све време мора да пребацује кривицу за сопствене пропусте у енергетској сфери на Русију, покушавајући да убеди све около да он сам у то није умешан. А управо су Немачка и Европска унија одговорне за постојеће проблеме“, наводи експерт.
Камкин сматра да су протеси у Немачкој против америчког течног природног гаса потпуно оправдани.
„Немцима стижу пет до шест пута већи рачуни него пре годину дана. И никакве громогласне изјаве Хабека о кривици Русије неће то поправити. Становништво Немачке одлично разуме да, без обзира на жестоку идеолошку обраду мејнстрим медија и политичке класе, Русија није заврнула гасни вентил, него да су европски чиновници одлучили да спроведу социјално-економски експеримент. У вези с тим, мислим да ће у Немачкој бити све више протеста“, закључује аналитичар.
Макета резервоара за природни течни гас на међународном арктичком форуму Арктик - територија за дијалог у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2022
РУСИЈА
Медији: Упркос забранама Немачка и даље купује руски течни природни гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала