- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници измислили робота који ће масирати космонауте

© Sputnik / Роман СоколовСерова космонаут
Серова космонаут - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Научници Московског државног универзитета „Бауман“ усавршавају пројекат робота-масера, који се прикачи на тело космонаута и масира га. Експерти ће представити нови пројекат у оквиру „Краљевских лекција“ 24-27. јануара у Москви.
„Краљевске лекције“ су догађај на коме се разматрају различити пројекти и идеје школа чија је тема космос. На њима се говори о различитим погледима на основна питања астронаутике и о развоју њених праваца.
Како би се одредили параметри за такву врсту масаже, у Институту за машинство Руске академије наука су произвели и испитали кинематички 3Д модел.

„Закључено је да је могуће примењивати симбиозни робот за масажу 'Октаедрални додекапод’, који може сам да се покреће и који може да масира горње и доње екстремитете космонаута на свемирској станици“, наводи се у материјалу.

Научници су истакли да робот може да масира тело у покрету, а космонаути за то време могу да неометано обављају своје активности.
Сматра се да је масажа веома важна у превенције повреда и болести, а најчешће су у питању доњи и горњи екстремитети, укључујући зглобове, колена и лактове. Ова врста масаже је веома ефикасна и једноставна за примену на свемирској станици.
Научници наводе да у космосу постоји велики број проблема. Због бестежинског стања, масажа у орбити се не може ефикасно извести без другог космонаута и тада оба члана посаде се одвајају од својих задатака. Роботи-масери, који су тренутно актуелни, погодни су само за масажу одређених делова тела.
Како би се решили ти проблеми, научници су предложили нови приступ – симбиотски, чија је суштина да се обједини робот са телом космонаута. На тај начин космонаут током масаже извршава своје задатке и физиолошке потребе. Осим тога, пре него што робот започне процедуру њему се дају одређени параметри, које делове тела је потребно да масира, како би се, на пример, избегла масажа делова тела који су повређени или имају неке ране.
Алексеј Леонов - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
РУСИЈА
Због чега су совјетски космонаути у свемир носили оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала