- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта се „кува“ у Егеју? Научници открили забрињавајућу активност код популарног грчког острва /фото/

CC0 / Pixabay / Санторини
Санторини - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
На неких 500 метара испод површине Егејског мора и на осам километара од Санторинија, налази се подводни вулкан Колумбо који се сматра једним од најактивнијих подводних вулкана. Истраживањем вулкана, научници су уз помоћ сеизмичких таласа открили до сада незабележену комору са магмом која расте.
Обимнија истраживања купе тог вулкана и околног морског дна предузета су 2006. године, када је откривено да се на његовој североисточној области налазе хидротермални отвори, који избацују воду обогаћену металима.
Најновијом студијом, која је објављена у октобру прошле године, откривено је да на том простору постоји и претходно незабележена комора магме која расте испод њега и која би могла да доведе до још једне ерупције.

Када би Колумбо могао да еруптира?

Истраживање подводних вулкана није лак посао, имајући у виду чињеницу да је на тим местима тешко поставити сеизмометре који ће мерити њихову активност.
Из тог разлога су научници са Имепријал колеџа у Лондону решили да приликом истраживања Колумба, проблему приступе на другачији начин. Пре свега, користећи метод инверзије таласног облика и његових вештачких сеизмичких таласа уз помоћ којих је могуће открити да ли је подземна стена крута или мека попут магме.
Анализа добијених података им је открила да се брзина испод вулкана након стварања вештачких таласа значајно смањивала, што, према њиховом мишљењу, указује на присуство коморе. Додатним прорачунима су успели да открију и како она на годишњем нивоу расте брзином од 4 милиона кубних метара и да сада садржи 1,4 кубна километра магме.
Аутор студије и геофизичар Кејтан Чапкивизу са Империјал колеџа у Лондону и његов тим стога сматрају да би он за 150 година могао да достигне исту количину магме као пре 400 година, што би изазвало нову ерупцију и потенцијално угрозило становништво са Санторинија, као и туристе на њему.
У плану је да се у његовој близини изгради опсерваторија под називом „SANTORY“, која ће пратити активност Колумба и на време уочити опасност, пренела је „Национална географија“.
Археолошки остаци у Јерихону – архива - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
ЖИВОТ
У библијском граду пронађени мозаици из византијског периода /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала