- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„У Немачкој се боје да кажу народу истину о проблемима са гасом“: Штрахе тврди да Берлин лаже

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Немачке власти плаше се да сопственом народу кажу истину о правим разлозима поскупљења гаса и струје и могућој несташици енергената, изјавио је за Спутњик бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе.
Штрахе је овим речима прокоментарисао изјаву немачког министра економије Роберта Хабека да је Немачка изгубила половину потребног гаса, јер је Русија заврнула славину, а гасоводи су избачени из строја, тако да се испоруке у догледно време неће наставити. Са три плутајућа терминала за природни течни гас не може се добити више од четвртине количина које су некада долазиле из Русије, додао је Хабек.
Тврдњу да је Русија заврнула славину Штрахе је назвао очигледном лажи.

„Русија је хтела и била спремна да настави да испоручује гас Европској унији и Немачкој. Међутим, Украјина и Пољска су спречиле даљу испоруку преко гасовода, ‘Северни ток’ је уништен, док Русима није било дозвољено да учествују у истрази. ‘Северни ток 2’ није радио због одлуке Немачке“, објаснио је Штрахе.

Бивши вицеканцелар сматра да ни Хабек ни немачка влада не говоре народу истину у условима несташице енергије, када може доћи до поремећаја у индустрији и искључења струје.
„Зато што би тада морали да признају да су сами одговорни за овај негативан развој догађаја“, закључио је Штрахе.
После почетка специјалне војне операције Русије у Украјини, западне земље су појачале санкциони притисак на Москву, али је то изазвало раст цена горива и рекордну инфлацију у самим Сједињеним Америчким Државама и Европи. Како је истакао председник Русије Владимир Путин, политика обуздавања и слабљења Русије представља дугорочну стратегију Запада, али су санкције нанеле тежак ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ САД и њихових савезника је погоршање живота милиона људи.
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
РУСИЈА
Пребацивање кривице: Како је Немачка оптужила Русију за „завртање гасног вентила“
Бивше седиште ЕЦБ у Франквурту и лого евра - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Инфлација у еврозони: Тренутни пад цена крије дубљи проблем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала