Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Црвене линије Србије за КиМ нико неће прећи - маневарски простор је мали

© Sputnik / Лола Ђорђевић Косово је срце Србије
Косово је срце Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Дани који су пред нама не би могли да се у стриктном смислу назову пресудним за решавање питања КиМ. Међутим, делује као да је дошао моменат да се ситуација покрене са мртве тачке. Ствари се убрзавају и притисак је све већи. Српској дипломатији ће, због тога, бити потребна све већа сналажљивост у условима суженог маневарског простора.
Овако последња догађања у вези са преговорима о будућности Косова и Метохије коментарише председник Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански.
Свој став да садашњи тренутак не би у стриктном смислу могао да се назове пресудним образлаже ставом да пресудни дани за Србију што се тиче будућности КиМ трају већ годинама.

Црвене линије – у Србији их нико неће прећи

„О свему што се сада дешава можемо да извлачимо закључке на основу онога што је рађено и говорено до сада. Чињеница је да је председник неколико пута рекао да постоје црвене линије преко којих се неће ићи – пријем Косова у УН и признање независности“, наводи Деђански.
Наш саговорник напомиње да је очигледно да је француско-немачки предлог модификован и да је за Вучића као такав полазна основа за отпочињање преговора.
„Мислим да је председник на влади то образложио и да је тражио подршку свих коалиционих партнера и страначких колега, да заједнички изађу са предлогом према грађанима, али и као што је најављено, и са осталим релевантним политичким субјектима и, претпостављам, са СПЦ и осталим релевантним факторима српског друштва“, сматра Деђански.
Наш саговорник је, како каже, убеђен да ће се Србија кретати у оквирима свог устава тако да проблем буде решен, а да се избегну реперкусије и додатни проблеми.
„Да ли је то једноставно? Није. Имамо ли пуно маневарског простора? Као што сам већ рекао, немамо. Али на нама је да се боримо“, категоричан је Деђански.

Маневарски простор сужен, али и даље постоји

Сваким новим притиском, сваким новим састанком, српски маневарски простор се смањује, али није да не постоји. Он се пре свега састоји у поштовању међународног права – велике силе могу да крше међународно право и да силом решавају ствари, мали народи не могу јер, када светска криза прође, сви ће се позивати на потписане споразуме и међународне уговоре.
„Наш маневарски простор је у томе да прихватамо да разговарамо о свему, да чинимо и уступке, као што смо увек и чинили, са одређеним црвеним линијама као што је устав. По уставу не постоји могућност да признамо КиМ и сигуран сам да у Србији од релевантних политичких чинилаца нико то не би ни урадио, а за председника Вучића сам сто посто сигуран“, закључује Деђански.
Подсећамо, данас је одржана седница српске владе којој је присуствовао и председник Србије. Он је, како је саопштила владина прес служба, упознао министре са ситуацијом, изазовима и тешкоћама пред којима се Србија налази, када је реч о КиМ и затражио „пуну посвећеност, марљивост, још жешћи и снажнији рад у будућности“.
Како се у саопштењу наводи, договорено је да председник Републике, Влада Србије и сви органи извршне власти раде синхронизовано и јединствено.
На јединство је позвао и први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је наредне дане назвао данима „од суштинског значаја за виталне националне и државне интересе Србије, када је потребно политичко и државно јединство по питању Косова и Метохије“.
Претходних дана, председник Вучић састао се са „великом петорком“ коју чине специјални изасланици САД, Немачке, Француске, Италије и ЕУ, а састанак је назвао једним „веома тешким, можда и најтежим разговором“.
Седница Владе Србије о Косову и Метохији којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
СРБИЈА
Вучић упознао Владу са изазовима, тражио од њих пуну посвећеност и снажнији рад
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
СРБИЈА
Дачић: Дани од суштинског значаја за државне интересе, два стратешка циља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала