- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Експерт: Да би Запад одустао од руског гаса потребно 10 година, тврдње Берлина чудне

© SEBASTIEN BOZONВентил за гасовод
Вентил за гасовод  - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Изјава немачког министра економије Роберта Хабека о томе да је Русија „заврнула гасни вентил“ је чудна узимајући у обзир намеру ЕУ да победи Русију у економском рату, оценио је руски експерт, доцент катедре за међународну безбедност Факултета светске политике при МГУ, Алексеј Фененко.
Како је истакао, да би европске земље одбациле руски гас потребно је минимум 10 година.
ЕУ може, у том циљу, да поред течног гаса, делимично да пређе на индустрију угља или да повећа зависност од нуклеарне енергије, али за то ће бити потребно доста времена.
„Односно, повратак с гаса на угаљ и атомску енергију захтева одређено време, тј. минимум 10 година“, навео је он у изјави за Спутњик.
Прилично је чудна изјава министра Хабека, ако се узме у обзир да ЕУ говори о намери да победи Русију у економском рату, додао је експерт.
„Зашто у том случају Русија не би прибегла узвратним мерама које има на располагању, ако кажете да намеравате да је победите? Русија онда има пуно право на узвратне мере ако смо у економском рату (са ЕУ)“, додао је Фененко.
Подсетимо, Хабек је оптужио Москву за гасну кризу. Према његовим речима, председник Русије Владимир Путин је „заврнуо гасни вентил“. Хабек је, притом, признао да Немачкој сада „недостаје половина раније количине испорука“: три нова терминала за течни природни гас обезбеђују око 25 одсто ранијег увоза тог енергента.
Према његовим речима, да би амерички течни гас без прекида стизао о крајњег корисника у ЕУ потребно је изградити одговарајућу инфраструктуру, а тешко да је ико у Европи проценио трошкове горива за танкере који ће превозити енергент из Америке, ако те испоруке буду сталне.
За то су, истакао је Фененко, потребна значајна средства и трошкови.
Он претпоставља да, имајући у виду да нико у Европи није предузео радове на обнови „Северног тока“ после диверзија у септембру, може се извући закључак да „Немачкој то сада није потребно, јер да јесте радови већ били у току“.
Подсетимо, Запад је појачао санкциони притисак на Русију због Украјине што је довело до раста цена струје, горива и хране у Европи и САД. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада а да су санкције нанеле озбиљан ударац читавој светкој привреди.
Према Путиновим речима, Москва је спремна да Западу испоручује нафту и гас али западне земље то одбијају.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
СВЕТ
„У Немачкој се боје да кажу народу истину о проблемима са гасом“: Штрахе тврди да Берлин лаже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала