- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Експерт: Гасни вентил затворили сами Немци; Само од њих зависe даље испоруке руског гаса

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Изјава немачког министра економије Роберта Хабека о томе како је Русија заврнула „гасни вентил“ покушај је да се немачки потрошачи убеде да је за све њихове проблема крива Русија, рекао је заменик директора Института Европе Руске академије наука Владислав Белов. Берлин је тај која је заврнуо вентил и само од њега зависе испоруке гаса, додао је он.
У изјави за Спутњик Белов каже да, на жалост, већина немачких потрошача верује свом министру економије а не објективним информацијама које се могу наћи на сајту компаније „Гаспром“.

„Вицеканцелару Немачке Роберту Хабеку сада је одговара да прича како је наводно Русија крива за постојећи дефицит гаса који је почео још у лето 2021. године, знатно пре војних дејстава у Украјини. При томе користи класичне стереотипе својствене неким немачким политичарима о томе да Русија наводно може да користи гас као оружје“, рекао је Белов.

Русија је, кажу, стално била претња енергетској безбедности Немачке, наводи Белов и потом објашњава како заправо стоје ствари.
Он наводи да руски гас још одавно представља јефтин енергент који је немачкој привреди обезбеђивао конкурентност у свету. Поред „Северног тока 1“ изграђена су и два крака „Северног тока 2“, а 21. јула 2021. године у заједничкој изјави тадашње канцеларке Ангеле Меркел и Џозефа Бајдена амерички председник је практично дао зелено светло гасоводима под условом да се не користе као средство притиска на партнере. При томе не чак на Немачку, већ на Украјину.
Тамо је прецизно наведено да ако Русија прекрши тај услов онда ће „Северни ток 2“ бити одмах заустављен.
„И то је управо Русију довело у зависан положај од Немачке и САД. Тако да је гасни вентил био на немачкој а не на руској страни. А затим су почеле спекулације у вези са перспективама испорука руског гаса и цене су скочиле у небо. Понашање учесника гасног тржишта је у великој мери зависило од тих провокативних аргумената. А постепено одустајање од руских енергената - гаса, нафте, а сада и угља постало је основа политике владе Олафа Шолца и користи се као оружје против Русије“, рекао је руски експерт.
Истина, треба одати признање канцелару Шолцу, додаје Белов.
„Он је само повукао сертификат за рад ‘Северног тока 2’, замрзнуо ситуацију. А санкције против гасовода су увеле само Сједињене Државе. Чак не Брисел. То пружа могућност да се да сертификат за неоштећени крак буквално у року од недељу дана“, навео је он.
Штавише, Русија је спремна да обнови испоруке гаса и преко других гасовода, а Немачка, као и до сада, има све могућности да тај гас добија.
Белов подсећа да постоји гасовод „Јамал-Европа“ који блокира Пољска, да постоје гасоводи преко територије Украјине, али да је Кијев смањио пропусност за 40 одсто.
„Немачка има значајне могућности да изврши притисак на своје савезнике. Ту је и ‘Турски ток’ преко којег Русија испуњава све своје обавезе. Русија је спремна да испоручује гас Немачкој, али вентил су затворили сами Немци. Управо од њих зависи могућност добијања гаса у количинама које су им потребне, како би домови били топли, складишта гаса попуњена и гас био по цени која је сада на спот тржиштима “, закључио је Белов.
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
РУСИЈА
Пребацивање кривице: Како је Немачка оптужила Русију за „завртање гасног вентила“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала