- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Какво ће време бити до краја зиме: Да ли је 3. фебруар кључни дан

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗима у Београду
Зима у Београду - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Зима ни ове недеље неће показати своје право лице, а према прогнозама метеоролога слично ће бити до краја месеца: За фебруар, међутим, за сада постоје две прогностичке опције.
Метеоролог Марко Чубрило каже да ће од уторка до четвртка циклон слабити, док ће се западно од Србије и даље одржавати поље антициклона по чијој ће се источној периферији са североистока спустити мало хладнији ваздух. То значи да ће се средином недеље, уз ређу појаву слабих падавина, при чему ће суснежице и снега понегде бити и у низијама, дневни максимум кретати од +1 до +5 степени на Целзијусовој скали.
Ветар ће бити источни и североисточни, слаб до умерен.
Од петка до понедељка би могло да уследи ново погошање, поручује метеоролог, које би углавном захватило југоисток и исток Балкана, тачније највећи део Србије, Црну Гору, источну и североисточну Босну и Херцеговину, као и можда исток Хрватске.
Уз даље, мање, захлађење снега би било и у низијама, али би био слаб - на температури мало изнад нуле тако да се само на планинама може очекивати формирање снежног покривача.
„Како је ово још увек удаљен период, могуће су промене по питању путање и снаге тог циклона како ка слабијој тако и јачој опцији и тек око четвртка ће бити јаснији развој синоптике за наредни викенд. Тих дана максимуми од 0 до +3 степена Целзијуса, док би се граница дневног мраза могла налазити на око 500 метара надморске висине. Ветар би био северни и северозападни“, објавио је Чубрило, пренео је Блиц.
Он прогнозира да ће почетком фебруара вероватно бити променљиво уз пролазна наоблачења и да би се, како је објавио, око 3. фебруара „ломила копља“ за даљи развој синоптике, односно, могао би уследити период који ће у великој мери одредити синоптику за већи део најкраћег месеца у години.
Тренутно дугорочне пројекције већу шансу дају хладној, а краткорочне топлој опцији.
„Наредних недељу дана углавном зимске одлике времена, али јаке зиме уз обилан снег, посебно у низијма, и даље нема“, закључује Чубрило.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала