- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Прљави трикови: Зашто украјински војници користе нуклеарне електране да складиште западно оружје

© Фото : Пресс-служба президента Украины / Уђи у базу фотографијаРовенска нуклеарна електрана у Украјини
Ровенска нуклеарна електрана у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Пратите нас
Украјинске оружане снаге користе територије нуклеарних електрана као складиште оружја. Ова ситуација је опасна по здравље цивилног становништва не само Украјине, него и суседних држава јер, како упозоравају руски војни експерти, украјински војници би могли и да намерно проузрокују инциденте на складишту који би изазвали радиоактивно загађење.
Како је изјавио директор Руске спољно-обавештајне службе(СВР) Сергеј Наришкин, на украјинским нуклеарним електранама размештене су ракете за „хајмарсе“ и друге иностране системе ПВО, као и артиљеријска муниција великог калибра.
„Постоје поуздани подаци да украјинске оружане снаге складиште оружје и муницију коју добијају од Запада на територијама нуклеарних електрана. Реч је о најскупљим и за украјинску војску најдефицитарнијим ракетама за системе „хајмарс“, стране системе ПВО, као и артиљеријску муницију великог калибра“, изјавио је Наришкин.
Он је изразио наду да никоме у Кијеву неће пасти на памет да намерно дигне у ваздух таква складишта како би измолили од САД и њихових савезника још оружја и муниције. Према његовим речима, овај метод често користе међународни терористи.

Прљави трикови украјинских војника

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, осим нуклеарних електрана, украјинске оружане снаге користе и стамбене зграде за размештање западног оружја.
„Украјински војници знају да су се руске оружане снаге обавезале да неће гранатирати места у којима се налази цивилно становништво. Осим тога, наша војска неће пуцати на нуклеарне станице да не би изазвала нуклеарну катастрофу. Што се тиче украјинских војника, они користе цивиле као живи штит. И поставља се питање: да ли ови њихови прљави трикови представљају „поштену и праведну борбу против „агресивне“ Русије“, објашњава саговорник Спутњика.
CC BY 2.0 / Sgt. 1st Class Robert Jordan / Flickr / Ракетни систем „Химарс“
Ракетни систем „Химарс“ - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Ракетни систем „Химарс“
Са овом оценом слаже се и Андреј Головатјук, пуковник у резерви и члан председништва организације Официри Русије. Према његовим речима, овим лукавим потезом украјинске оружане снаге покушавају да заштите своје арсенале оружја од потенцијалног уништења.
„Они ово намерно раде како руске оружане снаге не би могле да гранатирају њихова складишта оружја. Али наша војска свакако то неће урадити да не би оштетила нуклеарну електрану“, каже Головатјук.

Опасно по здравље не само становника Украјине

Складиштење оружја на територијама нуклеарки, како упозорава руски војни експерт Алексеј Леонков, изузетно је опасно.
„Украјинске оружане снаге често добијају оружје које је веома неквалитетно. И постоји велики ризик да једног тренутка може доћи до детонације целокупне муниције. Ово, наравно, не може да донесе ништа добро за околно становништво”, објашњава стручњак.
Према речима Литовкина, евентуална детонација муниције не би изазвала само оштећења нуклеарног реактора.
„У овим електрана налазе се контејнери са истрошеним нуклеарним горивом. Ово гориво се може расути по територији нуклеарке. А радијација се може проширити широм територије Украјине, укључујући Европу“, констатује стручњак.
Међутим, према речима Головатјука, није искључено ни могућност да ће украјински војници одлучити да намерно дигну у ваздух складишта оружја у нуклеарним електранама.
„Оружане снаге Украјине смишљају разне провокације. Њима је сада циљ да себи обезбеде што више наоружања, тенкова, хаубица, муниције. Међутим, у случају неке врсте експлозије дошло би до оштећења нуклеарне електране, радиоактивног загађења и радиоактивне контаминације цивилног становништва“, наглашава наш саговорник.
На питање како је западно оружје уопште доспело на територију нуклеарних електрана, Головатјук каже да се на територији Украјине налази чак шест нуклеарки.
„Од њих,под контролом оружаних снага Русије је само Запорошка. Преостале су под контролом украјинских војника“, објашњава стручњак.
© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Запорошка нуклеарна електрана
Што се тиче допремања оружја, Литовкин каже да се оно на територију Украјине из западних земаља допрема преко железнице.
„Нуклеарке се налазе и близу границе Украјине са Румунијом, Словачком и Пољском. Њихове територије су прилично велике. И на тим местима се може чувати било шта, укључујући ракете за „хајмарс“, гранате за хаубице...“, објашњава стручњак.
Ипак, Головатјук тврди да ће руска војска свакако пронаћи начин да уништи муницију и складишта западног оружја, а да притом не доводе у опасност живот и здравље цивилног становништва.
Иначе, према обавештајним подацима, само у последњој недељи децембра неколико железничких вагона са „смртоносним теретом“ допремљено је из иностранства преко железничке станице Рафаловка у Ровенску нуклеарну електрану.
Нуклеарна електрана у Чернобиљу - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руска обавештајна служба: Украјина користи нуклеарне електране као складишта оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала