- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка војска истражује случајеве рака у бази нуклеарног оружја

© AP Photo / Charlie RiedelАмеричка интерконтинентална балистичка ракета Минутмен III
Америчка интерконтинентална балистичка ракета Минутмен III - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Америчка војска истражује девет случајева рака крви међу официрима који су пре неколико деценија радили у ваздухопловној бази „Малмстром“, главној локацији за нуклеарне ракете у држави Монтана.
О истрази је први известио АП, а потврдили су је званичници Пентагона.
Сви оболели официри су пре чак 25 година служили у силосима базе, где се налазило око 150 интерконтиненталних балистичких пројектила „Минитемен 3“ са нуклеарним врхом. Сваки је имао дијагнозу нон Хочкингов лимфом, док је један од војника подлегао болести.
„Постоје индиције о могућој повезаности овог рака и ракета у бази Малмстром“, рекао је потпуковник Данијел Себек у слајдовима представљеним на војном брифингу раније у јануару, а које је цитирала новинска агенција.
„Ракетери су одувек били забринути због познатих опасности, као што су изложеност хемикалијама, азбесту, полихлорованим бифенилима, олову и другим опасним материјалима у радном окружењу“, рекао је он.

„Несразмерно велики број ракетара који су имали рак, посебно лимфом је нарочито забрињавајућ, додао је Себек.

Ово питање је важно за Свемирске снаге јер чак 455 бивших ракетара сада служи у Свемирским снагама, укључујући четири особе са дијагнозом лимфома.
У међувремену, портпаролка Ратног ваздухопловства Ен Штефанек потврдила је да су „виши лидери свесни забринутости која је изнета у вези са могућом повезаношћу рака и члановима борбене посаде ракета у бази „Малмстром“.
„Информације на овом брифингу подељене су са општим хирургом Одељења ваздухопловних снага и наши медицински стручњаци раде на прикупљању података и бољем разумевању“, додала је она.
С обзиром на то да се верује да око 400 официра ради са изолованим пројектилима у бази у сваком тренутку, чини се да је стопа нон Хочкинговог лимфома у њима далеко изнад онога што је регистровано у општој популацији. Према Америчком друштву за борбу против рака, ова болест годишње погађа само око 19 људи од сваких 100.000 широм САД, пише РТ.
Књига „Срби против НАТО од 1991. до 1999. године“ - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
КУЛТУРА
Шта и српска деца треба да знају о крсташком рату НАТО-а против нашег народа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала