- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Горо, пусти сујету и уједини се – Мило још није побијеђен

© AP Photo / Darko VojinovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
С приближавањем предсједничких избора у Црној Гори било би важно да ДФ, Европа сад, Демократска Црна Гора и УРА постигну конструктивни договор око кандидата који би могао да се супротстави кандидату ДПС-а, сматра аналитичар Предраг Дрецун.
Велика је одговорност на лидерима ДФ-а, Европе сад, Демократске Црне Горе и УРЕ да савладају своје политичке сујете и да схвате како ти избори нијесу завршени, нити је Ђукановић још увијек побијеђен, оцјењује Дрецун који је мишљења да ће кандидат ДПС-а на предстојећим предсједничким изборима бити предсједник те партије Мило Ђукановић.
„Било би јако ризично против Ђукановића ићи са пет или шест предсједничких кандидата, јер у том случају, мишљења сам, он би лако ушао у други круг избора. Сада видимо да ДФ најављује кандидатуру Андрије Мандића, Европа сад свог кандидата, препостављам да би тада и Демократе имале свог, СДП најављује ванстраначку личност, биће ту још неки кандидат ,летач'“, наводи Дрецун за Спутњик.
У тим условима, сматра аналитичар, Ђукановић има шансе на изборима.

„Уколико стварно желе да га побиједе, што исказују у својим изјавама, морају да покажу изузетан ниво политичке толеранције, одсуство личних сујета, да забораве политичке разлике које постоје међу њима, да се сви њихови неспоразуми не би пренијели на бирачко тијело, па би могло доћи до расипања гласова или апстиненције бирача, што би одговарало Ђукановићу“, поручује Дрецун.

У актуелним најавама и тоновима, око предсједничких избора, који сада преовладавају, не види се сиенергија међу политичким субјектима који су против Ђукановића мада, каже наш саговорник, има још времена до предаје кандидатура и до тада има простора за конструктиван договор.
„Поједини кандидати, ако је судити по најавама појединих политичких субјеката, ризикују да на тим предсједничким изборима добију мање гласова него што су добиле њихове партије на локалним изборима. Предсједнички избори нијесу избори за парлемент, нити за општинске скупштине, и то треба имати у виду. Преко њих се не могу јачати странке, али се може окрњити углед конретног политичара. Треба их схватити као шансу да се изађе из једне потпуно деструктивне кохабитације која је довела до институционалног колапса скоро читавог друштва. Избори за предсједника Црне Горе су шанса да се та ситуација превазиђе и то треба искористити“, закључује Дрецун у изјави за Спутњик.
Председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић расписала је предсједничке изборе за 19. март.
Гласање у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
РЕГИОН
Ново велико престројавање у Црној Гори: Ко је све "виђен" у трци за председника државе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала