- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гради се нови мултиполарни свет: Бразил и Аргентина се ослобађају долара

© Sputnik / Лола Ђорђевић Бразилска застава
 Бразилска застава - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Иницијатива Бразила и Аргентине о стварању заједничке јужноамеричке валуте потврђује њихову намеру да пређу на мултиполарни модел светског поретка, сматрају бразилски економски стручњаци.
„Земље би требало да направе избор у корист таквог ослобађања како би смањиле зависност од долара. То је и могуће и пожељно“, рекао је за Спутњик економиста Оскар Рохас.
Он је подсетио да се не ради о замени националних валута Бразила или Аргентине, него само о додатном инструменту који ће се користити у трговини, а чију улогу у међусобним трансакцијама између две земље игра америчка валута.
„Постало је јасно да је један од најзначајнијих корака у националној стратегији држава употреба ове или оне валуте. Све док буде трајао монопол долара биће и ситуација које смо већ видели: санкције, неефикасна политика, чак и ратови“, сматра Рохас.

Конкуренција долару

Бразилски економиста Фабио Собрал, пак, сматра да би заједничка валута могла да постане конкурентна долару уколико би се користила приликом склапања дугорочних споразума о нафти.
„Валута би, између осталог, у средњорочној перспективи могла да постане алтернатива долару. Могла би да се такмичи са доларом на међународним тржиштима. Много би помогло када би та валута могла да се користи приликом склапања дугорочних уговора о продаји нафте“, рекао је Собрал за Спутњик.
Стручњак је повукао паралелу са „петројуаном“ који је полако почео да потискује петродолар.

„Долар је био ексклузивна валута, сада се прихвата и јуан, 'петројуан'. Дакле, ова заједничка валута могла би да игра ту исту улогу. Бразил и Венецуела су велики произвођачи нафте, Аргентина такође производи, Боливија има гас“, закључује Собрал.

Западни механизми – непоуздани

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да земље БРИКС-а разматрају питање стварања заједничке валуте јер су финансијски механизми Запада непоуздани.
Лавров је скренуо пажњу на то да удео националних валута у обрачунима између земаља БРИКС-а и даље активно расте, те да чланице организације већ износе иницијативе за стварање сопствене валуте.
Како је додао, разлог за то лежи у немогућности ослањања на механизме Запада.
„Не можете се ослонити на механизме који су у рукама оних који у сваком тренутку могу, благо речено, да преваре, који могу да одустану од својих обавеза само зарад остваривања неког пролазног политичког циља, било у спољној политици или унутрашњим политичким процесима“, рекао је Лавров.
Раније је председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва потврдио да заједно са Аргентином анализира могућност стварања заједничке валуте. Претпоставља се да би се заједничка валута могла користити у трансакцијама између те две земље у циљу смањења зависности од долара.
Како је раније писао лист „Фајненшел тајмс“, предложено је да се нова валута Аргентине и Бразила назове „сур“ („југ“), те да у пројекту није искључено учешће других латиноамеричких земаља, осим Бразила.
Избори у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
СВЕТ
Епохални потез: Бразил и Аргентина уводе јединствену валуту - позивају и друге земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала