- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Краће чекање на граници: Црна Гора и Србија праве заједничку железничку граничну станицу

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Simon Legner/Cropped photo / Железничка станица Бијело Поље
Железничка станица Бијело Поље - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Црногорска влада најавила је отварање заједничке железничке граничне станице Црне Горе и Србије у Бијелом Пољу
Отварањем заједничке железничке станице Србије и Црне Горе скратиће се време задржавања и потребне процедуре на граничном прелазу између две државе и омогућити несметан проток људи и робе, као и повећање степена коришћења транспортних средстава, наводе из Владе Црне Горе. Заједничка железничка станица предвиђена је Програмом економских реформи Црне Горе за период 2023. до 2025. године, који је црногорска Влада недавно усвојила.
Тај пројекат, како се наводи, спада у шири контекст регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса, односно Транспортне заједнице Југоисточне Европе и Акциони план. Тим документом је, како се наводи, била планирана изградња заједничког железничког међуграничног прелаза између Србије и Црне Горе, преноси РТЦГ.
„Предложена реформска мера третира само један гранични прелаз, као зрелији за реализацију у односу на неке друге (на пример, Тузи на граници са Албанијом, који је такође део Акционог плана), за које тек треба затворити финансијску конструкцију и покренути одговарајуће процедуре набавки. Ова реформска мера се може посматрати и као део ширег настојања да се подстакне коридорски развој и скрати време превоза терета од Луке Бар ка Србији“, пише у Програму економских реформи Црне Горе за период 2023. до 2025. године.
Најављено је да су у току 2023. године планиране завршне активности на извођењу радова адаптације и реконструкције станичне зграде у Бијелом Пољу, уређењу станичног трга, приступа станици, као и уградња новог осветљења на свим колосецима станице Бијело Поље.
У току 2024. године планиран је завршетак радова, провера свих потписаних протокола, затим дислоцирање државних органа обе државе и почетак рада заједничке граничне станице Бијело Поље.
Такође, за 2025. годину планирана је пуна имплементација рада у станици, уз давање предлога за побољшавање рада.
Железничка пруга - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
ДРУШТВО
Возови на прузи Београд-Нови Сад поново возе 200 на сат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала