- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Шолц донео одлуку о слању тенкова "леопард" Кијеву

© AP Photo / Michael SohnНемачки тенк "леопард 2"
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц донео је одлуку да се Кијеву испоручи чета тенкова "леопард", објавио је "Шпигл" позивајући се на изворе.
Реч је о моделу "леопард 2А6" који су у саставу наоружања Бундесвера, наводи се у чланку.
"Одлука је донета: Немачка ће испоручити Украјини борбене тенкове 'леопард 2' ", наводи "Шигл".
Биће испоручена једна чета тенкова (састоји се од три тенковска вода са по четири тенковске посаде).
Поред тога, Берлин намерава да дозволи и другим државама које поседују те тенкове да их пошаљу Украјини.
"Шпигл" наводи да је поред Немачке овакву одлуку донео низ савезника у НАТО, од којих су неки из Скандинавије.
"Одлуци Немачке су очигледно претходиле интензивне консултације са савезницима претходних дана, посебно у Вашингтону", наводи се у чланку.
Према подацима часописа, који се позива на поверљиве документе Бундесвера, Немачка располаже са 212 тенкова "леопард", модела 2А5, 2А6, 2А7 и најсавременије 2А7В којих укупно има 53.
Норвешки лист „Дагенс нерингслив“ објавио је, позивајући се на своје изворе, да би Норвешка могла да донесе одлуку о испоруци осам тенкова „леопард“ који се налазе у њеним оружаним снагама.
„Колико нам је познато, постоји вероватноћа да ће Норвешка Украјини испоручити осам од 36 тенкова ‘леопард’ које има у војсци. За кратко време влада ће донети одлуку о куповини нових тенкова“, наводи се у чланку.
Портпарол Стејт департмента САД Нед Прајс изјавио је јуче да претпоставља да се од Немачке ускоро могу очекивати новости у вези с испоруком тенкова Украјини.
„Мој утисак након прегледа наслова у медијима је такав да, вероватно, у наредним сатима или данима можемо да чујемо више од немачких савезника“, рекао је Прајс новинарима.

АфД против слања тенкова

Немачки тенкови не смеју се употребити против Русије у Украјини, јер ће то довести до нове ескалације, рекла је копредседница опозиционе странке АфД Алиса Вајдел.
„Захтев пољске владе да дозволимо извоз немачких борбених тенкова Украјини нас веома узнемирава. АфД тражи од канцелара Шолца да задржи свој досадашњи став да се не приклони слању тенкова ‘леопард‘. Неодговорна изјава министарке спољних послова Аналене Бербок о неспречавању Пољске када је реч о испорукама тенкова само је створило подлогу за те неодговорне дебате“, рекла је она новинарима.
Према речима Вајделове, слање немачких тенкова само ће довести до даље ескалације.
Немачка је све више укључена у тај рат при чему су последице непредвидиве, сматра она.
„Прво финансијска помоћ, потом оклопна возила, сада тенкови. Шта следи даље? Авиони? Борбени хеликоптери? Пешадија? “, рекла је копредседница АфД и додала да Шолц мора да покаже да је присталица мира и преговора.

„Јасно стављам до знања: немачки тенкови не треба да иду на територију Украјине против Русије“, рекла је Вајдел и додала да је Немачка на истом континенту као и Русија док је Америка далеко, а да се влада, због притисака, на неодговоран начин нашла умешана у тај рат.

Томе треба да се супротстављамо, закључила је она.
Други копредседник странке Тино Хрупала такође је коментарисао писање „Шпигла“. Он је истакао да слање тенкова представља „крађу Бундесвера“ и да се тиме безбедност Немачке доводи у опасност.
Тенк немачке производње леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руски експерт: Један удар дивизије руског система „Торнадо С“ збрисао би 100 тенкова „леопард“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала