- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шведски премијер: Надамо се повратку на дијалог са Турском о уласку у НАТО

© AP Photo / Pontus LundahlПремијер Шведске Улф Кристерсон
Премијер Шведске Улф Кристерсон - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Шведска се нада повретку на радни дијалог са турском страном по питању чланства у НАТО-у, изјавио је шведски премијер Улф Кристерсон након погоршања односа између Стокхолма и Анкаре.
„Желим да се поново вратим на радни дијалог... Желим да позовем на смиреност у овом процесу. Шведска, Финска и Турска су закључиле трилатерални споразум. Све иде добро. Али јасно је да нам се не свиђа све исто“, рекао је Кристерсон на конференцији за штампу.
Премијер је додао да не смара да је председник Турске „затворио врата“ по питању чланства земље у НАТО-у.
Односи између Шведске и Турске погоршали су се након што је лидер данске крајње десничарске партије „Хард лајн“ Расмус Палудан спалио куран. Након тога, турски председник Тајип Ердоган рекао је да Шведска не треба да рачуна на турску подршку за чланство у НАТО-у.
Кристерсон је раније осудио паљење курана, назвавши то неприхватљивим чином непоштовања, али је напоменуо да закон није прекршен.
Финска и Шведска су у светлу дешавања у Украјини 18. маја прошле године предале генералном секретару НАТО захтев за улазак у Алијансу. Анкара је прво блокирала почетак разматрања ових пријава, али су 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале трилатерални безбедносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2023
СВЕТ
Ердоган: Шведска не треба да рачуна на подршку Турске за улазак у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала