- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Свемир из сенке: Забележене фантастичне фотографије Земље и Месеца /фото/

© Фото : PixabayЗемља, Месец
Земља, Месец - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Пратите нас
Прва јужнокорејска лунарна сонда послала је импресивне фотографије Земље и Месеца.
Кореан петфајндер лунарорбитер је почео да кружи око Месеца у децембру након што је ова летелица лансирана помоћу „Спејс Иксове“ ракете „Фалкон 9“ на Флориди у августу прошле године.
Име „Данури“ су за сонду одабрали грађани Јужне Кореје, а оно је састављено од корејских ријечи „месец“ и „уживање“. Око Месеца ће кружити 11 месеци, а сада је послала заиста сјајне црно-беле фотографије Месеца и Земље. Орбитер лети на удаљености од 100 километара изнад лунарне површине.
Подаци које орбитер прикупља користиће се за будућа истраживања, укључујући програм „Артемис“ чији је циљ слетање људи на лунарни јужни пол крајем 2024. године. Фотографије сонде би могле помоћи у одабиру локација за слетање „Артемис“ мисија, као и за мапирање ресурса попут воде.
Јужна Кореја је потписала споразум 2021. године, те сарађује с америчком свемирском агенцијом Насом у истраживањима Месеца. Сонда садржи шест инструмената укључујући камеру „Шадоу кем“, коју је финансирала Наса, а развио Државни универзитет у Аризони, преноси портал „Кликс“.
Универзитети и истраживачки институти у Јужној кореји су развили камеру високе резолуције за извиђање будућих локација за слетање, поларизовану камеру за анализу површинских честица, инструмент за мерење лунарног магнетног поља и спектрометар гама зрака за идентификацију елемената на лунарној површини.
Главни циљ „Шадоу кема“ је да сними фотографије регија које су стално у сенци и које се налазе близу лунарних полова, а које ће помоћи истраживачима у потрази за ледом, при мапирању терена и праћењу сезонских промена.
„Шадоу кем“ је неколико стотина пута осетљивији од камера које има Насин лунарни орибитер, а то му омогућава да снима детаљније фотографије у невероватно тамним условима.
Сонда је недавно искористила „Шадоу кем“ да „завири“ у кратер Шаклтон, једну од трајно тамних регија на лунарној површини. На тај начин је „открила“ њену унутрашњост укључујући саму површину и трагове које су стијене оставиле док су се котрљале у кратер.
Јужнокорејски експерти с института КАРИ сматрају орбитер „Данури“ првим кораком у провери могућности свемирског истраживања.
САД, Русија, Јапан, Кина, Европска унија и Индија су такође послале мисије на Месец.
Марс - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Метеорит са Марса открио постојање новог органског једињења на Црвеној планети /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала