- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Самоходни артиљеријски систем Акација - Sputnik Србија

УЖИВО Код Соледара убијена два британска плаћеника

Пратите нас
У току је 335. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Немачки концерн "Рајнметал" може Украјини да испоручи 139 тенкова "леопард". Повољан сценарио конфликта за Украјину је замрзавање сукоба, пише "Телеграф". Генерал Валериј Герасимов назвао је једну од главних претњи за Русију коришћење Украјине за хибридни рат.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:38 24.01.2023
Зеленски: Разговарао сам са Макроном о дипломатским корацима за окончање сукоба
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је са француским председником Емануелом Макроном размотрио дипломатске кораке о окончању сукоба у Украјини.
Зеленски је саопштио да су разговарали и о другим темама.
„Током разговора са француским лидером Емануелом Макроном захвалио сам за продорну одлуку о испоруци лаких тенкова, као и даље јачање одбрамбене способности Украјине, посебно, напредних ПВО система. Разговарали смо и о дипломатским корацима о завршетку рата. Нарочито сам подвукао да спортистима из Русије није место на Олимпијским играма у Паризу“, наводи се у саопштењу на телеграм каналу Зеленског.
21:09 24.01.2023
Два британска плаћеника, Крис Пери и Ендру Бегшоу, који су учествовали у борбама на страни Кијева, ликвидирана су код Соледара, саопштила је телевизија „Скај њуз“.
„Двојица британских држављана убијена су приликом покушаваја ‘хуманитарне евакуиације’ из... Соледара“, наводи телевизија.
Министарство одбране Русије саопштило је да је ослобађање Соледара завршено увече 12. јануара.
19:37 24.01.2023
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Шолц донео одлуку о слању тенкова "леопард" Кијеву
19:26 24.01.2023
Норвешка би могла да донесе одлуку о испоруци осам тенкова „леопард“ који се налазе у њеним оружаним снагама, саопштио је лист „Дагенс нерингслив“ позивајући се на своје изворе.
„Колико нам је познато, постоји вероватноћа да ће Норвешка Украјини испоручити осам од 36 тенкова ‘леопард’ које има у војсци. За кратко време влада ће донети одлуку о куповини нових тенкова“, наводи се у чланку.
18:37 24.01.2023
Шпанија је издвојила 38 милиона евра за хуманитарну помоћ Украјини, изјавио је шпански премијер Педро Санчез, који је ову суму назвао рекордном.
17:29 24.01.2023
Гроси: У украјинским нуклеаркама није пронађена војна техника
Инспектори Мађународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нису нашли војну технику у украјинским нуклеарним станицама, саопштио је генерални директор агенције Рафаел Гроси, говорећи пред Европским парламентом у Бриселу.

„Пошто су наше сталне мисије већ тамо, замолио сам данас свој тим да пажљиво прегледа локације, заједно са тамошњим украјинским менаџментом, да се увери да ли се тамо складиште војни материјали... Резултат ових инспекција је, наравно, био негативан“, објаснио је Гроси.

Према Гросију, захваљујући раду ИАЕА „већ други пут су одбачене су оптужбе“ да украјинска страна нарушава нуклеарну безбедност, подсећајући на негативан закључак стручњака ИАЕА о могућој припреми „прљаве бомбе“ на територији Украјине.
Гроси је раније изјавио да инспекција агенције није успела да открије знаке припреме „прљаве бомбе“ након прелиминарне истраге три нуклеарна постројења у Украјини. Провере инспектора ИАЕА одржане су на захтев Кијева након изјава Русије да украјинска страна планира да употреби „прљаву бомбу“.
17:18 24.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској и Дњепропетровској области Украјине, саопштиле су украјинске власти.
16:52 24.01.2023
Чешки премијер Петар Фијала изјавио је да су тенкови које Немачка планира да испоручи Чешкој као компензацију за оне које је Праг послао Украјини, потребни како би земља осигурала сопствену безбедност.
„Наше тенкове Т-72 смо послали у Украјину и управо због тога смо се договорили о подршци Немачке како бисмо осигурали борбену готовост наше војске“, рекао је он, преносе „Чешке новини“.
Немачка ће Чешкој и Словачкој пребацити по 15 тенкова старијег модела „леопард 2А4“. По један тенк обе земље су добиле у децембру прошле године, док би остали требало да буду испоручени током ове године.
16:45 24.01.2023
Немачка може да дозволи Пољској да Кијеву пошаље тенкове „леопард“ већ у среду, објавила је агенција Блумберг, позивајући се на неименоване изворе.
16:41 24.01.2023
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена нагиње да Кијеву преда „значајан број“ тенкова „абрамс М1“, а о предаји би могло бити објављено ове недеље, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на америчке званичнике.
Како се наводи, САД ће објавити о предаји тенкова „абрамс“ Украјини у оквиру договора са Берлином о испорукама Украјини тенкова „леопард 2“ из Немачке и других земаља.
Раније је „Вашингтон пост“ објавио да би САД могле да предају око сто оклопних транспортера „страјкер“ Украјини. Истовремено, мало је вероватно да ће у овај пакет помоћи бити укључени тенкови М1 „абрамс“.
16:34 24.01.2023
Зеленски: Нећемо напасти Белорусију
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је на конференцији за новинаре да Украјина не планира да нападне Белорусију, а истовремено је избегао одговор на питање да ли је Кијев нудио Минску да потпишу пакт о ненападању.
„Све што Украјина званично предлаже, сви ћете чути. Могу још једном да потврдим: нећемо напасти Белорусију“, изјавио је Зеленски током заједничке конференције за новинаре са финским председником Саули Нинистеом.Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је претходно да је Кијев предлагао Минску да закључе пакт о ненападању како белоруска војска не би кренула на Украјину.
16:22 24.01.2023
Бајденова администрација разматра испоруку тенкова „абрамс М1“ Кијеву
Бајденова администрација размишља о томе да Кијеву преда „знатан број“ тенкова „абрамс М1“, а одлука о томе могла би да буде објављена ове седмице, преноси „Волстрит џурнал“ позивајући се на америчке чиновнике.
Лист наводи да ће САД објавити да предају Украјини тенкове „абрамс М1“ у оквиру споразума с Немачком о испоруци тенкова „леопард 2“ Кијеву.
„Вашингтон пост“ је раније пренео да би САД могле да предају Украјиниу око 100 оклопних транспортера „страјкер“, као и да је мало вероватно да ће у пакет помоћи бити укључени тенкови „абрамс М1“.
15:25 24.01.2023
Украјинске специјалне службе организовале терористички напад у Бердјанску
Аутомобил који је припадао локалној предузетници експлодирао је у Бердјанску. Жена је највероватније била у возилу, изјавио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Према његовим речима, на лицу места су истражни органи и спасиоци.
Аутомобил се налазио у близини школе, а у њему је, како је рекао Рогов, највероватније била Валентина Мамај, која предводи локалну организацију за заштиту животиња.
„Информације о повређенима се утврђују“, додао је Рогов.
Регионалне власти су саопштиле да су терористички напад организовале украјинске специјалне службе.
15:09 24.01.2023
Пригожин: Заузимање Артјомовска ће пресећи украјинску офанзиву у свим правцима
Циљ ослобађања Артјомовска (Бахмута) јесте да се спрече офанзивна дејства украјинских снага „у сваком правцу“, изјавио је у уторак оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин.
„Задатак заузимања Бахмута јесте да се уништи украјинска армија у околини града и да се спречи свако офанзивно дејство у било ком правцу фронта. Све своје борбено способне јединице Оружане снаге Украјине упућују у Бахмут. А 'Вагнер' их ликвидира, отварајући оперативне могућности у другим правцима“, навео је Пригожин у коментару објављеном на страници „Конкорда“ на друштвеној мрежи „В контакте“.
13:51 24.01.2023
Припадници здружене групе снага Русије и Белорусије започели су деконзервацију војне опреме, јавило је Министарство одбране Белорусије на свом Телеграм каналу.
"У оквиру заједничких активности борбене координације регионалне трупе снага Белорусије и Русије, јединице 11. посебне механизоване бригаде почеле су да користе опреме која је дуго времена била конзервирана“, наводи се у тексту.
12:06 24.01.2023
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
◾Две бригаде Оружаних снага Украјине изгубиле су за дан више од 40 људи у правцу Купјанска;
◾Руске оружане снаге ликвидирале су у подручју Красног Лимана око 30 војника Оружаних снага Украјине и уништиле систем М777;
◾Руски ПВО системи оборили су десет дронова Оружаних снага Украјине;
◾Оружане снаге РФ наставиле су офанзиву у правцу Доњецка, губици Оружаних снага Украјине износили су 50 војника;
◾Оружане снаге Русије уништиле су командни центар 57. посебне механизоване бригаде и складишта наоружања Оружаних снага Украјине у подручју Артјомовска и Новоукрајинке у ДНР;
◾Оружане снаге Русије ликвидирале су више од 25 украјинских војника и самоходну хаубицу „Акација“ у запорошком правцу;
◾Оружане снаге Русије погодиле су јединице 25. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у подручју Северска, ДНР;
◾Руске трупе уништиле су радарску станицу АН/ТПК-50 у херсонском правцу;
◾Авијација Ваздушно-космичких снага Русије уништила је украјински ПВО систем Бук-М1 у Харковској области.
11:14 24.01.2023
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Специјална операција у Украјини
Столтенберг у Берлину: Украјини не треба само одбрамбено оружје - она мора да победи
11:12 24.01.2023
Испоруке тенкова „леопард“ Украјини не обећавају ништа добро за односе Русије и Немачке и неизбежно ће се одразити на њихов будући развој, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Како је оценио, односи Русије и Немачке „већ су на прилично ниској тачки“ у овом моменту.
„Не примећује се било какав садржајан дијалог ни са Немачком, ни са другим земљама ЕУ и НАТО-а“, рекао је Песков.
10:23 24.01.2023
Руска војска осујетила је покушај јединица Оружаних снага Украјине да форсирају Дњепар у подручју Нове Каховке, саопштиле су службе за ванредне ситуације Херсонске области.
Уништена су три чамца, шест пешадијска возила и око 100 непријатељских војника.
09:49 24.01.2023
Заменик украјинског министра одбране Вјачеслав Шаповалов поднео је оставку због скандала око набавки.
„Вјачеслав Шаповалов, који је био одговоран за логистику Оружаних снага Украјине, затражио је да буде ослобођен од дужности како не би представљао претњу за стабилно снабдевање Оружаних снага Украјине након кампање оптужби у вези са куповином хране“, наводи се на Телеграм каналу украјинског министарства одбране.
Напомиње се да је министар одбране Украјине Алексиј Резников подржао захтев свог заменика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала