- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Откривене тајне „златног детета“ са 50 амајлија /фото, видео/

© Фото : screenshot/History Three ThousandМумија „златног дечајка“ стара 2300 година
Мумија „златног дечајка“ стара 2300 година - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Египтолози су открили да је нетакнута мумија дечака стара 2.300 година садржавала педесетак драгог камења, који су коришћени као заштитни амајлије за покојнике на њиховом путу у загробни живот.
Научници су урадили ЦТ скенирање како би проучили остатке „златног дечака“ – староегипатског тинејџера узраста од 14 до 15 година високог социоекономског статуса, који је живео током Птолемејског краљевства.
Резултати су објављени у часопису „Фронтијерс ин медисин“. Испоставило се да је мумифициран са 49 амајлија 21 врсте, за које се веровало да доприносе његовом телесном васкрсењу у загробном животу, а тело му је украшено венцем од папрати, што је такође имало велики ритуални значај.
Покојник је имао здраве зубе и кости, без знакова неухрањености или болести. Међу амајлијама су пронађени Хорусово око, скарабеј, амајлија која симболизује хоризонт, плаценте, Изидин чвор и многи други. У уста му је стављена амајлија са златним језиком како би покојник могао да говори у загробном животу. Многи су били направљени од метала, можда злата, а неки од полудрагог камења, печене глине и земљаног посуђа.
„Златно дете“ је пронађено 1916. године на гробљу које је коришћено између 332. и 30. пре нове ере. у Наг ел Хасаију у јужном Египту. Пре ове студије, мумија је била похрањена неистражена у подруму Египатског музеја у Каиру.
Мумија је била смештена у два ковчега: спољни ковчег, украшен грчким текстом, и унутрашњи дрвени саркофаг. На главу му је стављена златна маска, на груди постављена плоча која је прекривала предњи део трупа, а на ногама су му биле погребне сандале. Поред срца, које је остало у грудном кошу, кроз рез је уклоњена сва изнутрица, док је мозак извађен кроз нос и замењен смолом.
 - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
ЖИВОТ
У Египту пронађен древни свитак какав није виђен вековима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала