- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бајден данас саопштава одлуку о слању тенкова „абрамс“ Украјини?

CC BY 2.0 / Flickr / James Avery / Амерички тенкови М1А2 "Абрамс" на војним вежбама у Литванији
Амерички тенкови М1А2 Абрамс на војним вежбама у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден објавиће данас одлуку о испоруци тенкова „абрамс“ Украјини, изјавио је званичник америчке администрације за катарску телевизију „Ал Џазира“.
Амерички званичник је прецизирао да „тенкови који ће бити послати Украјини, неће бити отпремљени из складишта Пентагона, већ ће бити склопљени уговори о њиховој набавци“.
Претходно је портпарол Пентагона Патрик Рајдер изјавио да Сједињене Америчке Државе тренутно нису спремне да објаве да ће испоручити тенкове „абрамс“ Украјини.
„Што се тиче саопштења у медијима да САД разматрају могућност испорука тенкова 'абрамс’ Украјини, тренутно немам шта да најавим на ову тему“, саопштио је Рајдер.
Портпарол је додао да „ако и када“ САД буду спремне да објаве испоруку, Пентагон ће „обавестити“.
Рајдер је, поред тога, демантовао да се у САД тренутно обучавају украјински пилоти за употребу америчких ловачких авиона.
Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер је у светлу саопштења о испорукама САД тенкова „абрамс“ Кијеву саопштила да Пентагон никада није искључивао могућност слања тенкова Украјини и да питање остаје отворено.

Одлука о слању тенкова Кијеву већ ове недеље?

Претходно је ТВ „Скај Њуз Арабија“, позивајући се на високо рангираног представника америчког Министарства одбране, који је желео да остане анониман, објавила да је амерички председник Џозеф Бајден спреман да пошаље 10 тенкова „абрамс“ Украјини како би утицао на одлуку Немачке поводом могућих испорука тенкова „леопард“ Кијеву.
Истовремено, извор је оценио да статус одлуке Немачке о слању тенкова Украјини „за сада није охрабрујући“. Упркос вероватној спремности Бајдена да пошаље тенкове, извор ТВ канала је признао да „немачки канцелар Олаф Шолц има и другу рачуницу“.
Анонимни извор је такође закључио да Кијеву укупно треба 500 тенкова да би могао да одбије предстојеће маневре руске војске како се приближава пролеће.
Истовремено, издање „Политико“ је, позивајући се на представнике власти објавило да САД разматрају могућност да Украјини пошаљу око 30 тенкова „абрамс“.
Саговорници издања потврдили су ранија саопштења да би одлука о слању „знатне количине“ овог типа наоружања могла бити усвојена већ током ове недеље.
Претходно је лист "Шпигл", позивајући се на изворе, објавило да је немачки канцелар Олаф Шолц донео одлуку да се Кијеву испоручи чета тенкова "леопард".
Поред тога, према издању, Берлин намерава да дозволи и другим државама које поседују те тенкове да их пошаљу Украјини.
САД И Немачка, без обзира на велике испоруке оружја Украјини, за сада нису слале Украјинцима њихове тенкове „абрамс“и „леопард“, за разлику од Велике Британије, која је упутила тенкове „челенџер“.
Тенк немачке производње леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руски експерт: Један удар дивизије руског система „Торнадо С“ збрисао би 100 тенкова „леопард“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала