- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

„Немачка звер“ или „рањиви џин“: Све о тенку „леопард 2“ /видео/

© AP Photo / dpa/Peter SteffenНемачки тенк леопард 2
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Немачка је одлучила да испоручи свој главни борбени тенк „Леопард 2“ Украјини, дајући одобрење и другим земљама које су од ње купило то борбено возило да учине исто. Спутњик објашњава шта је „Леопард“, како је настао и за какву врсту борбе је дизајниран.
Главни борбени тенк (main battle tank), такође познат као „универзални тенк“ или kampfpanzer на немачком, термин је који се користи у западним војскама за главно борбено возило оклопних копнених снага. Оно комбинује велику ватрену моћ, снажну оклопну заштиту и покретљивост. Западна и некадашња совјетска, а данас руска војна стратегија имају другачију концепцију оваквих тенкова. На истоку они су лакши, мањи и краћи како би били покретљивији и тако испуњавали задатке ратне доктрине – високе мобилности оклопних јединица и комбиноване употребе снага, у којима су тенкови само једна компонента оклопно-механизованих јединица здружених са другим снагама, попут пешадије и авијације.
На Западу, са друге стране, тенкови добијају све веће, теже и скупље верзије, попут „леопарда“, америчког „абрамса“ и других.
Од четрдесетих година 20. века, када тенкови добијају све већу улогу у борбеним дејствима, до данас, појавиле су се четири генерације главних тенкова. Већ друга генерација (од педесетих година, у употреби све до пре десетак година) добија унапређења као што су топови већег калибра, заштиту од нуклеарног, биолошког и хемијског напада, могућност ноћне борбе. У трећој генерацији (у употреби од седамдесетих до данас) тенкови добијају композитни и реактивни оклоп, аутоматске системе контроле ватре и термовизијско осматрање. Четврта генерација тенкова (прва декада 21. века до данас) фокусира се на технолошки напредак, као што је рачунарски потпомогнуто маневрисање и управљање ватром.

Шта је „Леопард 2“

„Леопард 2“ је главни тенк треће генерације. Развијен је седамдесетих година у минхенској фабрици „Краус Мафеи“ и уведен у употребу у немачкој војсци 1979. године. Наследник је „леопарда 1“ који је дизајниран у „Поршеу“, а производио га је „Краус Мафеи“ од средине шездесетих до средине осамдесетих година 20. века. Као и већина тенкова насталих у то време, главни стратешки задатак била му је борба на потенцијалном европском ратишту, односно у равницама и шумама две Немачке, где је постојао сукоб од НАТО и Варшавског пакта.
Анкета
Шта мислите о слању „леопарда 2“ Украјини
„Леопард 2“ је тежак 62 тоне, дуг 10 метара, широк 3,75 метара и три метра висок. Има посаду од четири члана, а покреће га водом хлађени В12 дизел мотор са два турбо-пуњача, снаге 1.500 коњских снага. Домет са једним резервоаром горива му је између 220 и 340 километара, а максимална брзина 70 километара на сат.
Главно оружје је топ калибра 120 милиметара глатке цеви, који производи „Рајнметал“, што је иста платформа коју користи и амерички „Абрамс“ или јужнокорејски „К1А1“. Топ има две верзије које се разликују у домету и брзини зрна. Борбени комплет тенка чине 42 гранате. Споредно оружје су два митраљеза калибра 7,62 милиметра, од којих је један спрегнут са топом, а другим се самостално нишани.

Наоружање и оклоп

„Леопард 2“ користи две врсте граната, противоклопну која може да пробије хомогени оклоп дебљине 450 милиметара и противпешадијску гранату.
Максимални одмет даљиномера тенка је 10 километара, са погрешком од 20 метара на тој удаљености. Систем за управљање ватром немачког тенка дозвољава уништавање и покретних циљева тако што израчунава тачку у којој ће се противнички циљ наћи у одређеном тренутку.
Тенк има композитни оклоп, од челика, керамике и тунгстена, а дебљина оклопа варира од 30 до 860 милиметара.
Труп и купола направљени су од ваљане челичне легуре, а главна заштита је концентрисана у предњем делу тенка. Такође, горња оклопна плоча тела и предњи део куполе имају велики нагиб, што повећава шансу за рикошет противоклопних ракета.
У куполи тенка налази се цела посада, осим возача. Спремници са муницијом налазе се у куполи, али имају посебну заштиту, како не би дошло до њене експлозије и уништавања тенка и посаде.
„Леопард“, са посебним комплетом за савладавање водених препрека, може да прође кроз воду дубоку четири метра, а без тог комплета до један метар. Може да савлада нагиб од 30 степени, зид висине 1,1 метар, ров дубине три метра.

Слабе тачке и унапређења

Ентузијасти који прате војно-оклопну сцену указали су на неке слабе тачке „Леопарда 2“, као што су визир нишанџије, који представља слабу тачку у предњем оклопу куполе.
Између 1979. и 1992. године произведено је 3.600 „Леопарда 2“, што је један од најбројнијих тенкова међу НАТО армијама. После Хладног рата појавиле су се четири модернизоване верзије, са унапређеним термалним нишаном, бољим оклопом и бољом заштитом од нуклерно-биолошко-хемијског напада, као и са новом комуникационом опремом.
Последње верзије имају аутоматизовани систем за гашење пожара, дигитално управљање ватром, ојачани оклоп са титанијумским елементима, оштрије углове куполе, нови систем термалног осматрања, унапређене рачунаре, камере, џи-пи-ес...

Ко га користи и где је употребљен у мисијама и борби

Немачка тренутно има у својим јединицама 328 „Леопарда 2“, а користе га и армије Канаде, Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске, Аустрије, Норвешке, Финске, Шведке, Данске, Шпаније, Португалије, Грчке, Турске, Индонезије, Сингапура, Чилеа и Катара.
До сада је употребљен у неколико мисија НАТО, а били су у БиХ у оквиру Сфора и на Косову и Метохији у оквиру Кфора. Бундесвер је послао 28 „леопарда“ на Косово, али им је кретање било ограничено, будући да неки локални мостови нису могли да издрже огромну тежину.
Прва борбена употреба „леопарда 2“ догодила се у Авганистану, где су уништена три канадска и шест данских, док је 15 канадских оштећено, али су поправљени.
Турска је употребила већи број „леопарда 2“ на северу Сирије између 2016. и 2018. године у борби против курдских снага и бораца ИСИС-а*. Немачки медији су израчунали да је до 2017. у Сирији уништено до 10 турских „леопарда 2“ од стране ИСИС-а, од чега шест антитенковским оружјем „корнет“ руске производње, док су остали уништени уз помоћ аутомобила бомби или других врста оружја.
Курдске снаге су 2018. године објавиле снимке уништења једног „леопарда 2“ у ком је цела посада погинула.
Перформансе „леопарда 2“ у Сирији изазвале су сумње немачких аналитичара колико је тај тенк употребљив у условима урбане борбе и борбе против мањих јединица пешадије, будући да је дизајниран за тенковске борбе против других оклопних јединица на широком фронту.
Техничке карактеристике „леопарда 2“

Борбена тежина

50,5 до 63 тоне

Дужина тела

7,7 метара

Дужина са цеви

9,67 метара

Ширина

3,7 метара

Висина

2,8 метара

Клиренс

0,5 метара

Максимална брзина на путу

68-72 километра на сат

Домет на путу

500 до 550 километара

Снага у односу на тежину

24,2 коњске снаге по тони

Тенк немачке производње леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
РУСИЈА
Немачки тенкови поново на „источном фронту“: Прва реакција Русије на слање „леопарда“ Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала