- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње „Кустендорф“: Уметност изнад свега

© Sputnik / Дејан СимићПочиње 16. Кустендорф
Почиње 16. Кустендорф - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Под слоганом „Уметност изнад свега“ вечерас у Дрвенграду почиње 16. Међународни филмски и музички фестивал „Kустендорф“.
Као и претходних година фокус ће бити на размени искустава и стицању знања у области филма, а „Кустендорф“ је и јединствен у свету управо по томе што омогућава непосредан контакт између студената и великана светског филма.
Фестивал ће отворити његов оснивач, редитељ Емир Кустурица и потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић.
Након свечане церемоније биће приказан филм “Троугао туге”, за који је шведски редитељ Рубен Естлунд добио „Златну палму“ у Кану.
Двоструки лауреат канског признања био је гост „Кустендорфа“ 2018. године, а овога пута је отказао долазак пошто је недавно постао отац. Уместо тога послао је видео који ће бити приказан на отварању.
Награда „Дрво живота“ за будуће филмове ове године је припала драмском писцу и редитељу, академику Душану Ковачевићу који ће је примити на затварању фестивала.
У такмичарском програму нашло се 14 филмова, а за награду Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се аутори из Мађарске, Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.
© Sputnik / Дејан СимићСве спремно за 16. Кустендорф
Све спремно за 16. Кустендорф - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Све спремно за 16. Кустендорф
Најбоље ће изабрати жири који чине: италијанска редитељка Сузана Никјарели, прослављени глумац Славко Штимац и израелски продуцент, редитељ и сценариста Давид Ној. О награди „Вилко Филач“ одлучиће директор фотографије Владан Радовић и професор камере, стручњак за визуелне ефекте и визуелни уметник Иван Шијак.
У „Савременим тенденцијама“, поред „Троугла туге“ биће приказани филмови „Кјара“ италијанске редитељке Сузане Никјарели, „Tинитус“, награђиваног бразилског редитеља Грегорија Грациозија, добитник седам светских признања, филм „План 75“ јапанскe редитељкe Чије Хајакаве и добитник признања на Венецијанском филмском фестивалу, филм “Суша” италијанског редитеља Паола Вирција.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКустендорф: Уметност изнад свега
Плакат за 16. Кустендорф - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Кустендорф: Уметност изнад свега
Гости „Кустендорфа“ биће редитељи филмова у програмској целини „Савремене тенденције“ који ће након пројекција својих филмова одржати радионице за студенте и младе ауторе.
У оквиру програмске целине „Ретроспектива великана“ биће приказан филм „Балкански шпијун“ Душана Ковачевића и „Парижанка“ Чарлија Чаплина која ове године обележава 100 година од премијере.
Програм „Нови аутори“ обухватиће дебитантске дугометражне филмове редитеља Синише Цветића („Усековање“) из Србије, Муније Акл („Коста Брава, Либан“) из Либана и Карла Франциска Манатада („Свеједно да ли је време лепо“) са Филипина.
У оквиру „Кустендорф предтсвља“ целине биће приказан „Позив од Бога“, постхумни филм прослављеног редитеља Кима Ки Дука и документарни филм „Пазолини – Хронологија политичког злочина“ аутора Паола Фјореа Анђелинија.
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
КУЛТУРА
Од мрвица правимо спој Истока и Запада: Кустурица објаснио суштину Кустендорфа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала