- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Награђени филм „Усековање“ од 9. фебруара у биоскопима

© Фото : Спутњику уступио Кошутњак филмФилм "Усековање"
Филм Усековање - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Пратите нас
Дебитантски дугометражни филм Синише Цветића „Усековање“ од 9. фебруара биће на редовном репертоару биоскопа у земљи и региону.
„Усековање“ представља портрет једне породице и њене црне овце и најмлађег члана – Јована. Све чланове породице пратимо у једном дану, у једном стану, за време славе Усековање главе Светог Јована Крститеља, где родитељи крију од свог сина, али и гостију да се разводе и постепеним захуктавањем, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до откривања тих, али и многих других породичних тајни.

Духовито, озбиљно и страшно

О томе колико је било захтевно снимити филм у једном простору, Цветић за Спутњик каже да је небитно да ли је радња дешава у једном или у милион простора:
„Оно што нам држи пажњу јесу прецизно режирани и постављени ликови, са јасним односима који су интересантни. Да ли ће ти ликови седети за неким столом, на некој слави, или ће бити испред капија Мордора и борити се против оркова и Саурона, није битно докле год ми разумемо те ликове, докле год смо заинтересовани за њих. Можда је теже бити креативан када си ограничен на једну просторију, али ми нисмо имали проблем. Још док смо развијали сценарио увидели смо шта све овде може да се дешава“.
Изазов му је, каже, био да учини причу, која је у основи драма – занимљивом, забавном, духовитом:
„Било ми је интересантно да учиним да се смењују емоције, да све време гледаоци не осећају једно те исто. Нисам желео да само седе и да се укопавају рецимо у неку депресију и слично. Хтео сам да то буде једно забавно искуство које је и духовито, и озбиљно, и страшно, па је онда мало и трилер…Због тога смо покушали да изаберемо и креирамо што необичније и бизарније околности у којима се ова прича одвија. И то је својеврсни креативни изазов: убедити публику да је то што смо смислили, та бизарна ситуација коју смо поставили – уверљива. Зато и имам утисак да смо направили филм који те све време држи на ивици седишта и делује као да било шта од онога што је филму - може и стварно да се деси“.

„Кустендорф“ па у биоскопима

Филм је на Филмском фестивалу у Сопоту у јулу прошле године добио награду публике, троје глумаца награђено је на Нишким филмским сусретима, а уследиле су две награде на 44. Филмском фестивалу у Москви: за најбољу режију и награда публике за најбољи филм.
„Морам признати да нисам очекивао да ћемо тако добро проћи у Москви. Кад је филм завршен, искрено, био сам мало несигуран у то колико је добар, ваљда је то нека нормална редитељска сумња. А онда кад је кренуло, прво у Сопоту, потом у Нишу, и сад у Москви, почео сам да мислим да сам можда стварно направио добар филм“, изјавио је Цветић за Спутњик након руског фестивала.
Филм „Усековање“ биће приказан у програму „Нови аутори“ предстојећег 16. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, затим 7. фебруара у МТС дворани у Београду и 8. фебруара у Новом Саду.
© Фото : Кошутњак филм, промоФилм "Усековање"
Филм Усековање - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
Филм "Усековање"

Павле Менсур као „црна овца“

Као “црну овцу“ породице, у главној роли гледаћемо Павла Менсура, док улоге његових родитеља тумаче Бојан Жировић и Александра Балмазовић.
У осталим улогама ту су и Марко Грабеж, Анита Огњановић, Златан Видовић, Дубравка Ковјанић, Милица Јаневски, Александар Ђурица, Александра Плескоњић Илић, Јована Гавриловић, Момчило Пићурић и Вахид Џанковић.
Ову несвакидашњу, савремену драму доноси продуцент Зоран Јанковић и продукцијска кућа „Кошутњак филм“, ауторска екипа предвођена редитељем Синишом Цветићем и сценаристом Давидом Јаковљевићем, уз Марка Миловановића као директора фотографије и Луку Броћића као композитора.
Милан Марић у серији Пад - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
КУЛТУРА
Милан Марић: Ко смо после пада, ко смо док падамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала