Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Покренуло се клизиште од 300.000 кубика: Детаљи хаварије у „Колубари“

Пратите нас
Производња угља у „Колубари“ ће због клизишта до петка бити умањења 10 одсто, а пошто ЕПС има 1,48 милиона тона угља на депонији, од чега је око милион тона у ТЕНТ-у, не очекују се проблеми у снабдевању електричном енергијом, изјавио је помоћник директора за производњу угља у Рударском басену „Колубара“ Владан Радовановић.
Радовановић је навео да се покренуло клизиште од 300.000 кубних метара завршне косине копа на пољу Е, што је угрозило рад „глодара 7“ и „бандвагена“ који раде у тандему.
Напоменуо је да током клизишта, а ни приликом радова на санацији који су уследили, није било повређених ни угрожених радника.
„Интензивно клизање је било све време од 15 сати, па до пола 11 када се стабилизовало. Све екипе рударског басена Колубара који могу да помогну у оваквим ситуацијама били су од 15 часова на терену, а радови су трајали целу ноћ“, рекао је Радовановић.
Додао је да ће први из копа на сигурну позицију изаћи „бандваген“.
„Очекујем да данас до краја прве смене буде транспортован“, рекао је он.
Радовановић је казао да се већ интензивно ради на откопавању око „глодара 7“ кога у руднику зову „Плава птица“.
„Ниједна од две справе није значајно угрожена, нема великих оштећења виталних делова. Процене су да ћемо лагано до краја сутрашњег дана ослободити ‘глодар 7’ и са њим изаћи на стабилно“, рекао је он.
Иначе, ове две машине дневно производе 15.000 тона угља дневно, а читав РБ Колубара 65.000 тона дневно.
Радовановић је додао да је било планирано да поправка „глодара 7“ почне у петак и траје 7-10 дана. Према плану, уместо њега у петак ће почети да ради „глодар 2“, са кога се очекује 15.000 тона дневно угља.
Радовановић је оценио да штета настала због клизишта није велика.
„Само данас, сутра и прекосутра 10 одсто мање, а затим ћемо производити редовно као и до сада“, поручио је он, пренео је Танјуг.
Рударски басен Колубара - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
СРБИЈА
Хаварија на копу Колубара; ЕПС: Нема веће штете, снабдевање струјом стабилно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала